Organizatori siječanjskog Marša žena pozvali su žene da u srijedu uzmu slobodan dan i ne troše novac kako bi pokazale svoju ekonomsku moć i utjecaj na američko društvo.

"Dan bez žene" (A Day Without a Woman) je prva velika akcija grupe koja je dan nakon inauguracije predsjednika Donalda Trumpa organizirala maršove širom SAD, na kojima su milijuni žena izašli na ulice i prosvjedovali zbog mizoginije, nejednakosti i ugnjetavanja.

Iako nije poznato koliko će se žena odazvati tom pozivu, na tisuće ih je pružilo podršku akciji.

Akcija se poklapa s Međunarodnim danom žena - 8. ožujka, a organizatori ističu da žele "stati uz žene širom planete" koje su podržale njihove napore 21. siječnja organizirajući slične prosvjede u gradovima širom svijeta.

Glasnogovornica Cassady Findlay istaknula je da su organizatori inspirirani nedavnim prosvjedima "Dan bez imigranta", koji su održani prošlog mjeseca širom SAD. Kako je kazala, cilj akcije je ukazati na utjecaj žena na društveno-ekonomski sistem i pokazati kako plaćeni i neplaćeni rad žena održava domaćinstva, zajednice i ekonomije.

"Pružamo sve ove vrijednosti i održavamo sustav, a ne dobivamo jednaku dobit od toga", kazala Findlay.

Za razliku od Marša žena, današnji prosvjed fokusira se na odsustvo žena, koje se upućuju na lokalne skupove i grupe u lokalnim zajednicama ali dalje od posla, radnji ili kupovine preko interneta. Organizatori, također, pozivaju žene da nose crveno kako bi označile ljubav i požrtvovanost.

Organizatori u New Yorku planiraju skup u Centralnom parku u podne. Skupovi povodom Međunarodnog dana žena planirani su i u Philadelphiji, Baltimoru, Milwaukeeu, Washingtonu, Berkeleyu i Californiji.

Uloga žena u američkom društvu je značajna. Prema popisu, žene čine više od 47 posto radne snage, ali su i dalje manje plaćene u odnosu na muškarce. Prema službenim podacima u 2015. godini Amerikanke su prosječno zaradile 40.742 dolara, u odnosu na 41.212 dolara koliko su zaradile njihove muške kolege.