Priroda je još uvijek predivna, obala dobrim dijelom neizgrađena, mjesta za kampiranje na 'divljaka' imate koliko vas volja, a ljudi su ljubazni i srdačni. Hrana je izvanredna, bili u pitanju plodovi mora ili roštilj, a cijene su još uvijek prilično povoljne. Ako slučajno ovo ljeto želite okusiti nešto novo, preporučujemo odlazak u Albaniju, a da je prije toga bolje je upoznajte:

1. Iako je kod nas pogrdni naziv za Albanca 'Šiptar', službeno ime države glasi 'Shqiperia' što se može prevesti kao Zemlja Orlova.

2. Albanski sportaši nikad nisu osvojili medalju na Olimpijskim igrama, bilo ljetnim, bilo zimskim.

3. Albanija je jedna od rijetkih europskih zemalja koje nemaju Mc'Donalds.

4. Najpoznatija Albanka svih vremena je Majka Tereza, rođena pod imenom Anjeze Gonxhe Bojaxhiu. Ona je ujedno i jedina dobitnica Nobelove nagrade iz Albanije, a po njoj se zove i aerodrom u Tirani.

5. Pod vodstvom Envera Hoxhe, država je službeno proglašena ateističkom, postavši tako prva 'bezbožnička' zemlja na svijetu.

6. Krajem '91. i sloma komunizma, zemlja je imala tek 3 tisuće automobila na populaciju od 3 milijuna ljudi. Danas je situacija znatno drukčija, te tako 1/3 Albanaca vozi Mercedes, a gotovo nitko ne veže sigurnosni pojas.

7. Kad dođete turistički i pitate nešto domaćine, nemojte da vas zbuni micanje glave lijevo – desno, jer to ovdje ne znači 'ne', već 'da'. Isto tako, kad glava ide gore – dole, to znači 'ne'.

8. I dok engleski malo tko govori, talijanski jezik je prilično raširen i stanovnici ga dosta dobro govore.

9. Planine su u ovoj zemlji svuda oko vas – gotovo 70% teritorija je planinsko.

10. Statistike kažu da je za vrijeme komunističke vladavine diljem zemlje izgrađeno preko 700 tisuća bunkera, a mnogi od njih su sačuvani i dan danas te pretvoreni u kafiće, štale, ali i turističke objekte.