Ukrajina je kupila šest haubica Cezar, priopćio je u četvrtak francuski ministar obrane, dodajući da će Pariz slati 50 precizno navođenih projektila mjesečno u Kijev kako bi pomogao u borbi protiv ruske invazije.

U razgovoru za France Inter radio, ministar Sebastien Lecornu kazao je da je proizvođač Cezara Nexter uspio prepoloviti vrijeme proizvodnje haubice na 15 mjeseci, što znači da će ove godine biti dostupno oko 78 jedinica.

U prvoj ukrajinskoj kupovini oružja francuske proizvodnje od početka rata, Lecornu je rekao da je Kijev kupio šest komada za između tri i četiri milijuna eura svaki. Ukrajina trenutno ima 49 samohodnih haubica Cezar koje su joj poklonile Francuska i Danska.

Lecornu je kasnije rekao novinarima da će Francuska također potrošiti 50 milijuna eura iz fonda koji je stvorila za Ukrajinu da kupi još 12 Cezar topova koje će potom poslati Kijevu.

Rekao je kako se nada da će saveznici kupiti 60 Cezara za oko 285 milijuna eura.

- Želimo podijeliti račun i omogućiti europskim zemljama da podijele financijski teret - rekao je Lecornu.

Ukrajinski ministar obrane trebao je stići u četvrtak u Pariz na konferenciju o poboljšanju opskrbe Kijeva artiljerijom, ali je posjeta otkazana u posljednjem trenutku.

- Nedostatak municije, glad za granatama, veoma je stvaran i hitan problem s kojim se naše oružane snage trenutno suočavaju. Moramo pronaći način da se zajedno pozabavimo tim problemom - izjavio je ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov na skupu putem video konferencije.

Pored toga, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je u četvrtak da je zahvalio francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu u telefonskom razgovoru što se Pariz obvezao na proizvodnju desetaka Cezar haubica i municije ove godine.

Macron će u veljači otputovati u Ukrajinu kako bi finalizirao dogovor prema kome bi Pariz isporučio sofisticiranije oružje, uključujući krstareće rakete dugog dometa, i osigurao dugoročne političke obveze, pomoć i rekonstrukciju.

Europljani će pojačati svoju podršku Ukrajini u idućim tjednima, rekao je Macron u utorak, kako bi mogla nastaviti da se brani, skoro dvije godine nakon ruske invazije u punom obimu.

Lecornu je rekao da će Francuska također isporučivati Ukrajini oko 50 precizno navođenih projektila A2SM mjesečno od siječnja, prilagođenih za zrakoplove sovjetskog tipa.

Rakete proizvedene u Safranu mogu nositi bombe u rasponu od 125, 250 i 500 do 1.000 kilograma.

Ministar je također kazao da će Francuska početi proizvoditi od ove godine 3.000 granata kalibra 155 milimetara mjesečno, oko 36.000 godišnje, u odnosu na samo 2.000 iz 2023. godine.

Ukrajinski dužnosnici tvrde da koriste između 5.000 i 15.000 granata dnevno, prenosi Reuters.​