Ukrajina će pokrenuti "knjigu krvnika", sustav prikupljanja dokaza o ratnim zločinima za koje Kijev tvrdi da su počinjeni tijekom ruske okupacije, rekao je predsjednik Volodimir Zelenskij.

Ukrajinski tužitelji tvrde da su zabilježili više od 12.000 ratnih zločina za koje je osumnjičeno više od 600 osoba otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače.

"Sljedećeg tjedna bit će pokrenuta posebna publikacija, 'Knjiga krvnika', sustav kojim će se prikupljati podaci o ratnim zločinima, zločincima iz ruske vojske", rekao je Zelenskij u video poruci.

Napomenuo je da će to biti ključni element u njegovu zahtjevu da se pozove na odgovornost ruske vojnike koji su, kako navode ukrajinske vlasti, počinili ubojstva, silovanja i pljačke.

"To su konkretne činjenice o konkretnim pojedincima krivim za konkretne okrutne zločine protiv Ukrajinaca", rekao je Zelenskij navodeći kijevsko predgrađe Buču, gdje su, kako tvrde istražitelji, pronađeni dokazi o masovnim smaknućima.

Rusija tvrdi da je učinila sve kako bi izbjegla gađanje civila u "posebnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini. Ruski dužnosnici odbacili su snimke događaja u Buči kao "laž" ukrajinskih vlasti nakon što su ruske snage napustile taj grad krajem ožujka.