Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij optužio je Moskvu za „genocid“ u istočnoj pokrajini Donbas u kojoj grad Severodoneck trpi rusko granatiranje, prenio je BBC u petak.

''Žele da Donbas bude spaljen, žele da bude nenaseljiv“, kazao je predsjednik Zelenskij, koji je u noćnom obraćanju opisao tešku poziciju Ukrajine na istoku zemlje.

Ruske snage približavaju se strateški važnim gradovima Severodonecku i Lisičansku, u pokušaju da ih opkole i unište ukrajinske branitelje.

Zelenskij ruske oružane snage nije optužio samo za pokušaj uništenja ukrajinskih snaga. Sugerirao je da je ruska invazija genocidna, te tvrdi da su žrtve ubijanja i prognanstva i civili, javlja Hina.

Europsku uniju optužio je za manjak odlučnosti pri usvajanju sankcija. Šesti paket mjera nikako da bude usvojen, prije svega jer je u njega uključen i embargo na rusku naftu kojemu se protivi Mađarska.

Europska unija Moskvi svakodnevno za naftu i plin šalje gotovo milijardu eura – novac za koji predsjednik Zelenskij tvrdi da financira invaziju na njegovu zemlju.

BBC javlja da su se tijekom noći čule tri eksplozije u gradu Dnipru, u kojem spasioci u ruševinama traže ljude.

Gradonačelnik je kazao da su stanovnici pretrpjeli „nemirnu noć i nemirno jutro“.

U granatiranju drugog ukrajinskog grada Harkiva u četvrtak poginulo je devet ljudi, među njima i jedna beba, dodaje BBC.