Ukrajina je u srijedu uporedila Rusiju sa Islamskom državom, nakon što se na internetu pojavio video na kojem se vidi kako se ruski vojnici snimaju dok nožem odsijecaju glavu ukrajinskom zarobljeniku, prenosi Reuters.

Reuters nije mogao odmah provjeriti autentičnost ili porijeklo snimka objavljenog na društvenim mrežama, a na kojem se vidi kako muškarac u uniformi odsijeca glavu čovjeku koji nosi žutu traku koju koriste ukrajinski vojnici.
Nema komentara iz Rusije

Još nije bilo komentara iz Rusije na snimak, a koja je i ranije negirala da su njene trupe počinile zločine tokom invazije punog razmjera koju je Rusija pokrenula prošle godine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izdao je oštro priopćenje pozivajući međunarodne lidere na akciju nakon što su društvenim mrežama počeli kružiti videosnimci koje prikazuju ukrajinske vojnike kojima su ruske snage odrubile glave.

Zvijeri koje ubijaju

''Postoji nešto što nitko na svijetu ne može zanemariti. Kako te zvijeri lako ubijaju. Ovaj video, pogubljenje ukrajinskog zarobljenika. Ovo je video Rusije kakva jest. Kakvih sve ljudi ima'', rekao je Zelenski.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba napisao je u komentaru na Twitteru: "Užasan video na kojem ruske trupe obezglavljuju ukrajinskog ratnog zarobljenika kruži internetom."

''Apsurdno je da Rusija, koja je gora od ISIS-a, predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a'', rekao je on.

Rusija je zaista preuzela rotirajuće predsjedništvo ovog mjeseca.

''Ruski teroristi moraju biti izbačeni iz Ukrajine i UN-a i moraju odgovarati za svoje zločine'', rekao je on.