Stigla je prva reakcija ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na odluku Njemačke o slanju tenkova tipa Leopard 2 Ukrajini.

Zelenski je na društvenim mrežama napisao kako je "iskreno zahvalan" njemačkom kancelaru Olafu Scholzu, prenosi Index.hr.

"Njemački borbeni tenkovi, širenje obrambene podrške i misija obuke, zeleno svjetlo partnerima za slanje sličnog oružja. Upravo sam čuo za ove važne odluke u telefonskom razgovoru s njemačkim kancelarom Scholzom. Iskreno sam mu zahvalan, baš kao i svim našim prijateljima u Njemačkoj", objavio je Zelenski.

Također, stigla je i prva reakcija ukrajinskog ministra obrane Oleksija Reznikova na njemačku odluku o slanju tenkova Leopard 2 Ukrajini.

"120 sati nakon Ramsteina (sastanka zapadnih čelnika u američkoj bazi u Njemačkoj o pomoći Ukrajini, op.a.), imamo odobrenje za Leoparde! Koalicija za Leoparde s partnerima funkcionira! Uistinu, Leopardi će izgledati dobro u Ukrajini! Velika hvala njemačkom kancelaru Olafu Scholzu, mom kolegi Borisu Pistoriusu (njemačkom ministru obrane, op.a.), njemačkom narodu i svima koji nas podržavaju", objavio je Reznikov na Twitteru.