Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je da bi Rusija mogla početi graditi međunarodnu podršku za dogovor koji bi od Ukrajine mogao učiniti neprihvatljive kompromise, osim ako Oružane snage Ukrajine ne dobiju dugotrajnu bitku u Bahmutu.

Zelenski je nedavno bio u posjetu u blizini Bahmuta, gdje su ukrajinske i ruske snage već mjesecima zatvorene u oštroj i krvavoj borbi. Dok su neki zapadni vojni analitičari navodili da grad nije od značajne strateške važnosti, Zelenski je upozorio da bi gubitak bilo gdje u ovoj fazi rata mogao ugroziti teško izboreni zamah Ukrajine.

"Ne možemo izgubiti korake jer je rat kolač, komadići pobjeda. Male pobjede, mali koraci", rekao je.

Zelenski na ovaj način priznaje da bi gubitak sedmomjesečne bitke za Bahmut, najdulje u ratu do sada, bio više skup politički nego taktički poraz.

Predvidio je da bi pritisak zbog poraza u Bahmutu došao veoma brzo, kako od strane međunarodne zajednice tako i unutar njegove vlastite zemlje.

"Naše društvo će se osjećati umorno. Naše društvo će me natjerati da napravim kompromis s njima", kazao je predsjednik.

"Kad bi Bakhmut pao u ruke ruskih snaga, njihov bi predsjednik Vladimir Putin prodao ovu pobjedu Zapadu, svom društvu, Kini, Iranu. Ako osjeti malo krvi. nanjuši da smo slabi, gurat će, gurati, gurati", kazao je Zelenski.