Svježi sok ne mora biti zelen ili pun špinata da bi bio zdrav! Sok od šipka sadrži više od 100 fitokemikalija. Plod šipka koristi se tisućama godina kao lijek.

1. Antioksidansi

Šipak se jeo tijekom povijesti radi svojih zdravstvenih koristi. Danas je sok ovog voća popularan dio zdrave prehrane. Sjemenke šipka imaju živopisnu crvenu boju od polifenola. Ove kemikalije su snažni antioksidansi. Šipkov sok sadrži veće razine antioksidansa od većine ostalih voćnih sokova. Sadrži i tri puta više antioksidansa od crvenog vina i zelenog čaja. Antioksidansi u soku od šipka mogu pomoći u uklanjanju slobodnih radikala, štite stanice od oštećenja i smanjuju upale.

2. Vitamin C

Sok jednog šipka sadrži više od 40 posto vaše dnevne potrebe za vitaminom C. Vitamin C se može razgraditi kada se pasterizira, pa se odlučite za domaći ili svježi sok od šipka kako biste maksimalno iskoristili hranjive sastojke.

3. Prevencija raka

Šipkov sok nedavno je bio glavna vijest kada su istraživači otkrili da može pomoći zaustaviti rast stanica raka prostate. Unatoč višestrukim istraživanjima utjecaja soka na rak prostate, rezultati su i dalje preliminarni. Iako nisu postojala dugotrajna ispitivanja na ljudima koja dokazuju da sok od šipka spriječava rak ili smanjuje rizik, dodavanje šipka u prehranu zasigurno ne može naštetiti. Dosad su bili ohrabrujući rezultati u studijama i sada se rade veće studije.

4. Zaštita od Alzheimerove bolesti

Smatra se da antioksidansi u soku i njihova visoka koncentracija zaustavljaju napredak Alzheimerove bolesti i štite pamćenje.

5. Probava

Sok od šipka može smanjiti upalu u crijevima i poboljšati probavu. Može biti od koristi osobama s Crohnovom bolešću, ulceroznim kolitisom i drugim upalnim bolestima crijeva. Iako postoje sukobljena uvjerenja i istraživanja o tome pogoršava li sok od šipka simptome proljeva, većina liječnika preporučuje ga izbjegavati dok se ne osjećate bolje i simptomi se ne smire.

6. Protuupalno

Šipkov sok ima moćna protuupalna svojstva zbog visoke koncentracije antioksidanata. Može pomoći smanjiti upalu u cijelom tijelu i spriječiti oksidativni stres i oštećenja.

7. Artritis

Flavonoli u soku od šipka mogu pomoći blokiranju upale koja pridonosi osteoartritisu i oštećenju hrskavice. Trenutno se proučava sok zbog njegovih potencijalnih učinaka na osteoporozu, reumatoidni artritis i druge vrste artritisa i upale zglobova.

8. Bolesti srca

Sok od šipka smatra se najboljim sokom za zdravlje srca. Čini se da štiti srce i arterije. Mala istraživanja pokazala su da sok poboljšava protok krvi i sprečava arterije da postanu krute i zadebljane. Također može usporiti rast plaka i nakupljanje kolesterola u arterijama. Ali šipak može negativno reagirati na lijekove za krvni tlak i kolesterol poput statina. Obavezno razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego što se konzumirate sok od šipka ili uzimate dodatak prehrani na bazi šipka.

9. Krvni tlak

Pijenje soka od šipak dnevno može također pomoći sniziti sistolički krvni tlak. Opsežni pregled randomiziranih kontroliranih ispitivanja ustvrdio je da bi za zdravlje srca bilo korisno svakodnevno uključivati sok od šipka.

10. Antivirusno

Između vitamina C i drugih hranjivih sastojaka koji pojačavaju imunološki sustav poput vitamina E, sok od šipka može spriječiti bolest i borbu protiv infekcije. Šipak se također pokazao kao antibakterijski i antivirusni u laboratorijskim testovima. Proučavaju se njihovi učinci na uobičajene infekcije i viruse.

11. Bogato je vitaminima

Uz vitamin C i vitamin E, Sok od šipka je dobar izvor folata, kalija i vitamina K. Bez obzira odlučite li dodati šipak u svakodnevnu prehranu ili ga samo s vremena na vrijeme popijete, provjerite da li proizvod 100 % čisti sok od šipka, bez dodanog šećera.

12. Pamćenje

Prema nedavnoj studiji pijenje 2,5 dcl soka od šipka dnevno može poboljšati učenje i pamćenje.

13. Seksualna izvedba i plodnost

Koncentracija antioksidanata soka od šipka i sposobnost utjecaja na oksidativni stres čine ga potencijalnom pomoći kod plodnosti. Pokazalo se da oksidativni stres uzrokuje disfunkciju sperme i smanjuje plodnost kod žena. Pokazano je i da sok pomaže u smanjenju oksidativnog stresa u posteljici. Ali istraživači još ne znaju koje bi to koristi moglo pružiti. Pijenje soka od šipka može povećati i razinu testosterona kod muškaraca i žena, jednog od glavnih hormona iza spolnog nagona.

14. Izdržljivost i sportski učinak

Sok od šipka mogao bi biti novo sredstvo za poboljšanje sportskih performansi. Sok može pomoći smanjiti bol i poboljšati oporavak snage. Također smanjuje oksidativna oštećenja izazvana vježbanjem.

15. Dijabetes

Sok od šipka tradicionalno se koristio kao lijek za dijabetes na Bliskom Istoku i u Indiji. Iako je još uvijek mnogo nepoznato o učincima šipka na dijabetes, to može pomoći u smanjenju otpornosti na inzulin i snižavanju šećera u krvi.

DIVLJI ŠIPAK

Pretpostavke raznih istraživača otkrile su da divlji šipak ima veću količinu određenih bioaktivnih spojeva, poput organskih kiselina, u odnosu na kultivirani šipak. Kao rezultat toga, povećao se interes za korištenjem divljih i nedovoljno iskorištenih plodova kao hrane zbog njihove zdravstvene promocije.

ZAKLJUČAK

Zeleni sokovi nije jedina zdrava opcija sokova! Dodavanje soka od šipka u prehranu može smanjiti rizik od kroničnih bolesti i upala. Također je sjajan način da dobijete hranjive tvari iz voća i pojačate unos antioksidansa. Najbolje je provjeriti sa svojim liječnikom prije nego što pijete sok od šipka svaki dan kako biste bili sigurni da neće negativno utjecati na nijedan od vaših lijekova. Također, dijabetičari bi trebali svakodnevno provjeravati šećer u krvi ako piju sok od šipka kako bi osigurali da šećer u krvi ostane optimalan.