Poput kalcija i natrija, kalij je mineral kojeg možemo dobiti iz hrane. Dovoljna količina kalija u prehrani pomaže vam da ostanete zdravi. Ipak, iako brojne namirnice sadrže kalij, mnogi ljudi ne uspijevaju unijeti dovoljno za dnevne potrebe.

Istraživanja pokazuju da konzumacija dovoljne količine ovog makrominerala može sniziti krvni tlak i smanjiti rizik od kardiovaskularnih problema kao što su bolesti srca i moždani udar, piše webmd.

Kalij je dostupan kao dodatak prehrani, ali trebali biste ga uzimati samo uz liječnički recept. Previše može oštetiti funkciju bubrega, stoga ga je sigurnije je i učinkovitije unositi iz prehrane, naravno ukoliko vam liječnik ne kaže drugačije. Namirnice s visokim udjelom kalija obično sadrže i druge hranjive tvari, a niske razine natrija. Ova ravnoteža pridonosi učincima kalija na poboljšanje zdravlja.

Koliko trebamo kalija?

Otprilike 98% kalija u našem organizmu nalazi se unutar stanica od čega je 80% u skeletnim mišićima, a 20% u kostima, crvenim krvnim stanicama i jetri.

Znanstvenici su nekad mislili da nam treba 3500 miligrama kalija dnevno. Sada FDA preporučuje prosječno 4700 miligrama dnevno.

Većina odraslih osoba ne konzumira dovoljnu količinu kalija, a to se pripisuje konzumaciji procesuirane hrane koja je loš izvor kalija.

Namirnice koje sadrže kalij

Ovaj mineral sadrže brojne i zaista raznolike namirnice pa nema razloga da vam ga manjka u organizmu. Od voća dobar su izbor sljedeći:

    banane
    naranče
    dinje
    marelice
    grejp
    suho voće (suhe šljive, grožđice, datulje)

Ako više volite povrće, i tu je izbor šarolik:

    kuhani špinat
    kuhana brokula
    krumpir
    batat
    gljive
    grašak
    krastavci
    tikvica
    bundeve
    lisnato povrće
    
    Određeni mliječni proizvodi, poput mlijeka i jogurta, također su dobri izvori kalija (razmotrite niske masnoće ili bezmasne). I neke ribe sadrže kalij:

        tuna
        iverak
        bakalar
        pastrva
        kamenjar

    Osim graha mahunarke s visokim udjelom kalija uključuju soju i leću. Što se tiče ostalih namirnica s kalijem one uključuju:

        zamjene za sol (pročitajte etikete kako biste provjerili njihovu razinu kalija)
        melasa
        orasi
        meso i perad
        smeđa i divlja riža
        žitarice mekinja
        kruh i tjestenina od cjelovitog zrna pšenice

Ordinacija.hr