Lošije vrijeme bilo je ljetos nego u 10. i 11. mjesecu”, govori nam jedan stariji pratitelj (ne)vremenskih prilika dok Hercegovinu obasjava sunce i griju temperature više od 20 Celzijevih stupnjeva, piše Večernji list BiH.  

“Vrijeme vremenu odgovara”

Za razliku od 6., 7., 8., pa i 9. mjeseca, koje je obilježilo svježije vrijeme s povremeno obilnijim oborinama, u listopadu i studenom do sada uistinu svi mogu uživati. Prave proljetne temperature, kako sada stvari stoje, prevladavat će i idućih dana. Dženan Zulum iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda ističe da će iznadprosječno toplo vrijeme ostati i zbog tople zračne mase sa sjevera afričkog kontinenta, ali da će biti i oblaka. Iako, po sadašnjim prognostičkim slikama, ti oblaci ne bi trebali donijeti oborine. Meteorolog Željko Majstorović kazao je da nakon miholjskog ljeta, koje je rezervirano za listopad ako ima sunca i topline, studeni sa suncem i toplinom donosi martinjsko ljeto. Upravo takvo ljeto imamo ovih dana. Hercegovci, koji su u proteklim danima dosta uštedjeli na ogrjevu, jer mnogi pamte da se nekad intenzivno zagrijavalo domove od početka listopada, kažu kako “vrijeme vremenu odgovara”, pa će tako i ovom martinjskom ljetu odgovoriti i oštra zima koja bi se mogla protegnuti na neke proljetne mjesece.
 
Nije bila tako davno 2012. kada je ovo područje u veljači i ožujku bilo pod snijegom koji je na pojedinim mjestima bio visok do metar i pol. – Kupimo drva za ogrjev za tisuću KM, a ukalkuliramo da se grije 8 mjeseci i već sada, praktički, listopad i dio studenog možemo zanemariti. Moguće da će doći jaka zima, ali sadašnje uštede na drvima, klimi, plinu i grijalicama gledajući cijelu BiH mjere se u milijunima maraka. Ali to lako mogu poremetiti kasniji mjeseci jer se nekad zima znala oduljiti na peti, pa i na šesti mjesec, ne znamo što nas čeka dogodine – govori nam sugovornik s početka priče.

Uživajte u suncu i šetnji

“Ako Sve svete kiša namaka, debeo snijeg nas čeka”, pučka je izreka, a s obzirom na to da je za Svi svete uglavnom svugdje bilo oblačno i kišovito, onda ovo treba uzeti u razmatranje. Upravo su u vremenu bez prognoza pučke izreke bile najbolji smjerokaz ljudima i često bi se ispostavile točnima. Ono što zasad znamo da do polovine mjeseca sigurno neće biti nekih većih vremenskih promjena, a u drugoj polovini, kako budemo išli prema kraju mjeseca, trebale bi početi padati i temperature i vrijeme biti onakvo kakvo i priliči mjesecu čije ime ledi krv u žilama. Ovakvo vrijeme jednima odgovara, mogu uživati u suncu i šetnji, ali drugima ne jer nosi viruse sa sobom te pogoduje njihovu razvoju. Liječnici savjetuju da se ojača imunitet kako bi organizam znao odgovoriti ovakvim nepredvidivim vremenskim prilikama.