Snage s istoka zemlje i trupe lojalne vladi u Tripoliju vodili su bitke u predgrađima libijske prijestolnice u srijedu što je prinudilo tisuće ljudi da bježe iz svojih domova.

Libijska narodna armija (LNA) pod zapovjedništvom Khalife Haftara s istoka zemlje, zauzela je pozicije u predgrađima oko 11 kilometara južno od središta grada, dok su čelični kontejneri i kamioneti na kojima su postavljeni mitraljezi blokirali njihov ulazak u grad.   

Mještani su priopćili da su avioni LNA nadlijetali Tripoli i da su čuli zvuke sukoba u predgrađima prijestolnice.

Haftarove snage nakratko su preuzele kontrolu nad bivšim međunarodnim aerodromom ali su ga Serrajovi borci ponovo preoteli i LNA se utvrdila na položaje južnije od grada, priopćili su svjedoci.

Ujedinjene nacije priopćile su da je najmanje 4.500 građana Tripolija raseljeno, od kojih su većina pobjegli iz zona sukoba u sigurnije kvartove grada. Mnogi od njih sada su, međutim, blokirani zbog sukoba.

Snage LNA izmjestile su svoje uporište u istočnoj Libiji kako bi se prebacili u slabo naseljeni, ali naftom bogati jug zemlje u ovoj godini, nakon čega su, prije dva tjedna, krenuli prijem Tripoliju gdje međunarodno priznata vlada premijera Fayeza al-Serraja ima sjedište.

Libija je podijeljena između dvije suparničke vlade od svrgavanja iz 2011. dugogodišnjeg čelnika Muammara Gaddafija. Ujedinjene nacije žele okupiti dvije strane oko plana za održavanje izbora i izvlačenje zemlje iz kaosa.

Humanitarna agencija UN-a, OCHA, priopćila je da je izuzetno zabrinuta "nesrazmjernim i neselektivnim" korištenjem oružja i eksploziva u gusto naseljenim regijama. Pola milijuna djece u rizičnoj je situaciji, dodaje agencija.

Pored humanitarnih posljedica, obnovljeni sukob u Libiji prijeti prekidom snabdijevanja naftom, jačanjem migracije preko Mediterana u Europu, ugrožavanju mirovnog plana UN-a i ohrabrivanjem militanta da iskoriste kaos u zemlji, prenosi Reuters.