Da nepogoda nikada ne prolazi bez dodatnih posljedica, jasno je svima, a ovih dana posebice onim stanovnicima BiH koji se bave i žive od poljoprivredne proizvodnje. Štete od velikih poplava još uvijek se popisuju, stanje na terenu sanira, pa iako se još uvijek ne može govoriti o konkretnim iznosima, tvrdnja kako su posljednje poplave zadale ogroman udarac domaćem gospodarstvu, ali i kućnom proračunu velikog broja stanovnika, uistinu ne zvuči pretjerano, piše Večernji list BiH.

Zbog šteta na poljoprivrednim dobrima osim samih proizvođača trpjet će i građani zemlje, budući je već sada jasno kako će doći do povećanja cijena krajnjih proizvoda. Tomu u prilog ide i činjenica kako, osim poplava koje su izravno potopile poljoprivredno zemljište, situacija cijelog proljeća nije naklonjena poljoprivrednicima; hladno vrijeme kao i visoka razina vlage u tlu doveli su do toga da usjevi nisu ni iznikli koliko su trebali.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruge poljoprivrednika Federacije, potvrdio je kako će zbog nepogode doći do poskupljenja hrane, a to nalaže i logika, istaknuvši kako je već ranije došlo do poskupljenja sjemena, odnosno sadnog materijala.

Zbog činjenice da će se zbog sveukupne situacije trebati presijavati, Bićo ističe kako se očekuje da će hrana dodatno poskupjeti.

Kada je riječ konkretnim cijenama, krumpir je već sada od tri do pet maraka, dok je rajčica, umjesto jedne marke sada dvije, odnosno dvije i pol, a rast cijena svakako će trebati očekivati i kada je riječ o drugim poljoprivrednim kulturama, poput graha, peršina, luka...

Kako bi se pak stanje saniralo na poplavom pogođenim područjima, zbog neočišćenja zemljišta prvo je potrebno sačekati da se voda ocijedi, nakon čega će površine trebati preorati.

Kao što je vidljivo, osim površina izravno pogođenih poplavama, nepovoljna situacija u poljoprivredi, a sve zbog višemjesečnih oborina i hladnog vremena, prisutna je i na ostalim područjima zemlje.

Predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača “Sela Semberije” Savo Bakajlić za Klix je naveo kako su konstantne kišne oborine dovele do velike vlažnosti zemlje te će stoga biti zabilježen pad prinosa pšenice za od 10 do 15 posto, dok je kukuruz u izuzetno teškom stanju zbog niskih temperatura zraka.

Većina općina tijekom jučerašnjeg dana nastavila je s ukidanjem mjera obrane od poplava, što znači kako sada predstoji drugi, nimalo lakši posao na obnovi. Primjerice, u Žepču su angažirani svi raspoloživi strojevi i mehanizacija na cestovnoj infrastrukturi koja je najviše stradala u mjesnim zajednicama Lug - Brankovići i Ljubatovići gdje se izlila rijeka Liješnica.

Sva pogođena mjesta su evidentirana i bit će sanirana, kažu u općinskoj službi za gospodarstvo i financije. - Za sada se radi na rješavanju najugroženijih dijelova cesta koje su neprohodne i gdje je prekinuta cestovna komunikacija s dijelom naseljenih mjesta - kaže općinski načelnik Mato Zovko koji izražava žaljenje novonastalim štetama kako na javnoj infrastrukturi tako i na stambenim i poslovnim objektima, posebno jer je u poplavama 2014. godine načinjena ogromna materijalna šteta koja se sanirala nekoliko godina kasnije.

Suosjećajući s obitelji nestalog dječaka, općinski načelnik je posjetio i Begov Han i obiteljsku kuću gdje je razgovarao s rodbinom o potencijalnoj pomoći s obzirom na to da su roditelji još uvijek u bolnici. Istodobno iz Federalne uprave civilne zaštite uputili su preporuke da nadležna tijela civilne zaštite županija, odnosno općina/gradova na području ugroženim poplavama, načine listu klizišta s visokim stupnjem opasnosti za ljude i dobra te formiraju stručni tim koji će vršiti kontinuirani monitoring.

Također, stanovništvo s poplavljenih područja treba upoznati da u idućem razdoblju ne konzumiraju povrće zbog opasnosti od kontaminacije teškim metalima i organskim polutantima, prenosi Večernji.ba.