U Srbiji je od početka listopada registriran 41 slučaj oboljelih od ospica, a više od 70 posto zaraženih je hospitalizirano, potvrdila je jučer srbijanskim medijima epidemiologinja Darija Kisić Tepavčević.

Srbija se suočava s epidemijom ospica te su od prošlog tjedna na snazi preventivne mjere i provođenje pojačanog nadzora u cijeloj zemlji, piše Večernji list BiH.

Na Kosovu je jedno dijete preminulo. I Hrvatska bilježi dvostruko povećanje broja zaraženih ospicama te strahuju od eventualne epidemije i poduzimaju potrebne mjere prevencije i nadzora kako do nje ne bi došlo.

U BiH zasad nema epidemije

U BiH u ovom trenutku nema naznaka epidemije, a u proteklim mjesecima zabilježeni su samo pojedinačni slučajevi.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH registriraju se samo pojedinačni (sporadični) slučajevi ovoga oboljenja. U FBiH, od početka godine do kraja rujna registrirano je 19 slučajeva ospica. Međutim, imajući u vidu epidemiološku situaciju u okruženju i činjenicu da je u 2016. na području FBiH MRP vakcinu primilo samo 64 posto djece, mjesta za zabrinutost svakako ima.

Najgora situacija je u Zapadnohercegovačkoj županiji već tri posljednje godine, gdje je stupanj imunizacije protiv ospica sa 73 posto, koliko je bilo 2014., opao na 42,8 posto u 2016. Pad broja cijepljene djece u RS-u bilježi se od 2015., pogotovo kada je riječ o MRP vakcini.

“Svaka osoba koja je nepotpuno ili uopće nije cijepljena može oboljeti. Necijepljena djeca imaju 35 puta veću mogućnost oboljeti od ospica u odnosu na njihove cijepljene vršnjake. Kada se javi epidemija među necijepljenom populacijom, raste rizik od obolijevanja i manjeg broja cijepljenih građana. Jako je važno da roditelji shvate ozbiljnost situacije te da se sva necijepljena djeca što prije cijepe MRP vakcinom kako bi se spriječio nastanak epidemija ovih triju bolesti”, kazala je za Klix dr. Ljubica Jandrić, epidemiologinja u Institutu za javno zdravstvo RS-a.

Vodeći uzrok smrtnosti

Ospice su jedan od vodećih uzroka smrtnosti djece u svijetu, iako se mogu učinkovito spriječiti sigurnim i učinkovitim cjepivom koje je dostupno više od 40 godina.

Zbog pada obuhvata cijepljenja koji se bilježi u Federaciji BiH posljednjih godina za sva cjepiva iz programa obvezne imunizacije, slabi kvaliteta kolektivnog imuniteta populacije protiv određenih zaraznih bolesti, što prijeti ponovnim sporadičnim ili epidemijskim javljanjem bolesti koje se mogu prevenirati cijepljenjem.

(www.jabuka.tv)