Iako je djelomice ublažena, i dalje najveći zatvor u BiH zatvorenog tipa - KPZ Zenica, ima problem prenatrpanosti zavodskih kapaciteta, a u godišnjem izvješću koje je Uprava zatvora poslala Vladi FBiH navode kako je temeljni razlog za ovakvo stanje izricanje dužih zatvorskih kazni, nedovoljna iskorištenost instituta uvjetnog otpusta i pomilovanja u svrhu smanjenja prenatrpanosti zavodskih kapaciteta, piše Večernji list BiH.

Slične probleme ima i KPZ Orašje, zatvor poluotvorenog tipa, čija je uprava u svom godišnjem izvješću navela kako su im povećani i popunjeni kapaciteti za smještaj osuđenika.

Brojni problemi

Od ukupnih 124 mjesta u KPZ-u Orašje, prošle godine je popunjeno 115 mjesta, s tendencijom rasta. Ova zatvorska institucija, tijekom poplava u svibnju 2014., doživjela je oštećenje zgrade, paviljona za smještaj osuđenih i pritvorenih osoba, kuhinje, restorana, stacionara… "Sanacija štete je nastavljena i u 2015., a usporedo sa sanacijom zgrada i nabavom uništene opreme, urađeni su i poslovi proširenja kapaciteta s 90 na 124 mjesta za izvršenje kazne zatvora i 26 mjesta za izvršenje mjere pritvora. KPZ Zenica suočava se s problemom prekobrojnosti, ali i složenosti strukture osuđenika, nedovoljnim brojem odgajatelja i drugih stručnih osoba, nedostatkom zatvorskih policajaca, stražara… U izvješću Uprave KPZ-a Zenica se navodi kako su unatoč problemima, ipak, učinkovito obavili sve zadatke. U ovoj zatvorskoj instituciji zbog zlouporabe narkotika često se obavljaju testiranja. Tijekom 2015. izvršeno je 111 testiranja osuđenih osoba na prisutnost opojnih droga, od čega je 19 bilo pozitivno na prisutnost suboxona, heroina i marihuane THC. Izražen je i problem unošenja opojnih druga u organizmu, zbog čega je zatvorska služba 20 osuđenika zadržala na promatranju pod videonadzorom zbog sumnje na zloupotrebu i unošenje opojnih droga u organizmu. U ovom zatvoru se u prosjeku nalazi više od 700 osoba zatvorenika, a kapacitet je 771 mjesto.

Obrazovni nadzor

Unatoč problemima, pripadnici Odjela za poslove osiguranja radne zadatke obavljali su u skladu sa zakonom. Iako je prema zakonskim propisima predviđeno da na Odjelu za prijam i opservaciju osuđenici provedu najviše mjesec dana, zbog problema prenatrpanosti na spomenutom odjelu provedu od dva do tri mjeseca, a ranije su znali provesti i do pola godine, jer ih nisu imali gdje smjestiti. U kazneno-popravne domove, zbog kritika Europske komisije, moralo bi se idućih godina uložiti više novca u poboljšanje rada i smještaja zatvorenika. Vlada FBiH donijela je novi Zakon o izvršenju kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera, kojim bi se morao riješiti problem prenatrpanosti zatvora, ali i zaposliti dovoljan broj profesionalnog osoblja, čuvara, odgajatelja, liječnika... Kad se zakon počne primjenjivati u praksi, uvodi se obveza odvojenog smještaja zatvorenika. Više u zatvorskim jedinicama u istoj prostoriji ne smiju boraviti pritvorenici i zatvorenici, muškarci i žene, ili maloljetni s punoljetnima. U zatvoru mora postojati bolnica. Uvodi se svojevrstan stručno-obrazovni nadzor nad svakim zatvorenikom, a jedan odgajatelj nadzirat će i educirati 50 zatvorenika, što do sada nije bilo slučaj.