Istraga u predmetu „Respiratori“ u završnoj je fazi i uskoro se očekuje podizanje optužnice, priopćilo je jučer Tužiteljstvo BiH.

Ovim je potvrđeno pisanje „Avaza“ od prije nekoliko dana da je istraga okončana i da je pitanje dana kada će optužnica biti proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Tužiteljstvo je istragu pokrenulo prije točno pola godine, a u kojoj je zakonski rok za podizanje optužnice. 

U ovom predmetu, koji se odnosi na uvoz 100 respiratora iz Kine u BiH po cijeni od 10,5 milijuna KM, a koji još nisu ni u upotrebi, podsjećamo, osumnjičeni su Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i Aleksandar Zolak.

Svi se oni sumnjiče za pranje novca i zloupotrebu položaja. Međutim, iz Tužiteljstva BiH jučer je rečeno da je formiran još jedan predmet u vezi s respiratorima.

"Ranije je formiran odvojeni predmet u kojem se prikupljaju dokazi i informacije o kaznenom djelu pomoć počinitelju poslije počinjenog kaznenog djela, a u okviru kojeg će se vršiti provjere o postupanju tijekom isporuke respiratora, za vrijeme rada Tužiteljstva BiH na predmetu "Fadil Novalić i dr.", priopćeno je.

Prema informacijama „Avaza“, u odvojenom predmetu Tužiteljstvo BiH provjerava Asima Sarajlića, delegata SDA u Domu naroda BiH.

On je ranije saslušavan kao svjedok u ovom predmetu, a prošlog tjedna ponovo je bio u ovoj pravosudnoj instituciji. 

Provjeravaju se i druge osobe koje su mogu dovesti u vezu s ovim kaznenim postupkom.

Sarajlić je, podsjećamo, nedavno, na prijedlog Tužiteljstva BiH, kažnjen s 3.000 KM. On je odbio dati PIN svoga mobitela tužiteljima koji vode istragu. 

Odbijao je ranije da dadne i mobilni uređaj.