Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i ministrica financija FBiH Jelke Milićević održali su sastanak s predstavnicima uprave, Nadzornog odbora i Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija.

Danas smo imali sastanak s Draganom Čovićem i ministricom Jelkom Miličević. Razgovarali smo o tome kako spasiti Aluminiji i što raditi u ovim trenucima. Ono što je zajednički zaključak je briga o svih 900 radnika. Glavno je pronalazak rješenja o zbrinjavanju radnika Aluminija, kazao je predsjednik NO Aluminija Zdenko Klepić.

Trebamo prvo krenuti s ljevaonicom. Moguće je nastaviti u vrlo kratkom roku. Rade se analize za anode i elektrolizu. Na dobrom smo putu da krenemo s nastavkom rada. Računamo koliko nam novaca i struje treba. Mislim da smo na dobrom putu, dodao je Klepić u svom obraćanju medijima dodajući kako će im u svemu ovome pomoći radnici Aluminija bez čije stručne pomoći ovo neće biti moguće.

Govoreći o nezakonskim radnjama istaknuto je da se od organa vlasti očekuje reakcija.

Pero Bebek, predsjednik Skupštine sindikata kazao je kako je i SIPA 2014. godine istraživala sve.

Netko je sve to opstruirao. Papiri su negdje sklonjeni. Institucije trebaju raditi svoj posao, kazao je Bebek.

Govoreći o održanom sastanku Bebek je također kazao da se radi na tome da se vrati 900 radnika u dogledno vrijeme.

Slažem se s informacijama da je ljevaonica broj 1. Poslije ljevaonice rade se analize za anode. Uz analizu anode doći će do čišćenja dijelova elektrolize. To je srž današnjeg sastanka. Što se tiče zaključaka, možemo reći da je sigurno za ljevaonicu da ona može, uz određene uvjete, krenuti s radom, naglasio je Bebek dodajući da se o sredstvima potrebnima za struju nije raspravljano.

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović, krug Aluminija napustio je izlazeći na stražnji izlaz.

Podsjećamo, ovih dana na bankovne račune radnika uplaćena je akontacija plaće za lipanj.