Potpredsjednik Ujedinjene Srpske Kostadin Vasić izjavio je da ministar sigurnosti u Vijeću ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić treba podnijeti ostavku, jer je doprinio razvoju migrantske krize u BiH i Republici Srpskoj.

Vasić je na konferenciji za novinare u Zvorniku rekao kako Srpska i BiH upravo imaju problem s neposobnošću Ministarstva sigurnosti, koje vodi, kako kaže, nesposobni Mektić, koji i dalje tvrdi da je BiH spremna prihvatiti migrante, piše Srna.

''Mektić je rekao da su institucije BiH spremne - Ministarstvo sigurnosti, OSA, SIPA, da odgovore adekvatno na najezdu migranata - a pokazalo se da nisu, govorio je da je BiH dobila oko pet milijuna KM da formira centre za prihvat migranata - pa opet ništa. Sve što je do sada govorio samo su lažna obećanja'', rekao je Vasić, koji je i član Odbora za sigurnost Narodne skupštine Srpske.

Prema Vasićevim riječima, narod Republike Srpske i BiH od lažnih obećanja i nesposobnosti Mektića nema ništa.

Kaže kako je Mektić pogoršao odnose sa službama sigurnosti Srbije i Hrvatske i da je nedovoljno surađivao s MUP-om Republike Srpske na rješavanju migrantske krize.

''Lažno predstavljanje nesposobnog ministra Mektića dovelo je do toga da u pograničnim predjelima Zvornika, Gradiške, Bihaća i drugim mjestima ima problema s migrantima koji se teško rješavaju, jer su službe na razini BiH potpuno zakazale'', naglasio je Vasić.

Rekao je kako Ujedinjena Srpska predlaže da sadašnje Vijeće ministara, koje je pokazalo svoju nesposobnost, ode što prije i da se formira novo Vijeće ministara koje će se uhvatiti u koštac s ovim problemima.

''Novo Vijeće ministara i novi ljudi koji budu izabrani ozbiljno će shvatiti da i Republika Srpska i BiH imaju problema s migrantima, kojih će, prema nekim najavama, biti daleko više, te da budu spremni da se suoče s tim'', rekao je Vasić.

Govoreći o nadležnosti organa u BiH povodom migrantske krize, Vasić je rekao da Mektić tijekom svog mandata ni to nije mogao riješiti, a predstavljao se kao netko tko potpuno kontrolira sve sigurnosne službe.

''Policija Republike Srpske nema drugih ovlasti, osim što migrante koje otkrije preda terenskim uredima Granične službe BiH'', rekao je Vasić te je upitao ''zašto predsjednik Amerike Donald Trump ne angažira ministra Mektića da riješi problem s migrantima na američko-meksičkoj granici, pošto se Mektić hvali da sve zna, sve može i sve rješava''.