Dobrobiti masnoća iz maslinova ulja su opće prihvaćena činjenica među nutricionistima, što se ne treba zanemariti, piše Ordinacija.hr.

Zašto je maslinovo ulje toliko zdravo?

Masnoće iz prehrambenih proizvoda su često meta kontroverzi, ali u kvalitetu sadržaja maslinova ulja više nitko ne sumnja. Naravno, u pitanju je ekstra djevičanski maslinovo ulje koje se dobiva hladnim prešanjem i filtriranjem zdravih maslina pri čemu sadržaj blagotvornih sastojaka ostaje maksimalno očuvan.

Maslinovo i je je mononezasićeno ulje i zato je najzdraviji izbor za vas

Mononezasićene masnoće sadrže esencijalne masne kiseline nužne za pravilan rad organizma. Smanjuju rizik od obolijevanja od raka dojke i debelog crijeva, te obiluju vitaminom E. Sastojci masline imaju i protuupalna svojstva, čime smanjuju rizik od nastanka raka. U maslinovom ulju prisutne su oleinska i linolenska kiselina, koje čiste krv i pomažu pri snižavanju visokog krvnog tlaka. Oleinska kiselina također podiže razinu dobrog kolesterola.

Maslina sadrži i brojne aktivne fitonutrijente, poput polifenola i flavonoida, koji također imaju protuupalna svojstva. Njihovim djelovanjem smanjuju se simptomi astme, artritisa i reume, tri oboljenja za čiji su nastanak najveći krivci slobodni radikali.

Nutritivna vrijednost maslinova ulja

Kao što smo napomenuli, sadrži vitamin E i K te zdrave masnoće, a kako navodi portal authoritynutrition.com ovu su njegove vrijednosti:
Zasićene masti: 13.8%.
Mononezasićene masne kiseline: 73%
Omega-6: 9.7%.
Omega-3: 0.76%.
Vitamin E: 72% RDA (Preporučene dnevne doze)
Vitamin K: 75% RDA (Preporučene dnevne doze)

Maslinovo ulje čuva zdravlje organizma

Štiti od nastanka raka dojke

Djevičansko maslinovo ulje, za razliku od drugih biljnog porijekla, štiti od raka dojke, pokazalo je španjolsko istraživanje.

Istraživači Sveučilišta u Barceloni analizirali su mehanizme maslinova ulja koji utječu na stanice tumora u odnosu na ulje kukuruza, koje sadrži n-6 polinezasićene masne kiseline. Ustanovili su kako je maslinovo ulje usporilo rast tumora jer se smanjila aktivnost onkogena p21Ras, gena koji je u pozadini nekontroliranog stvaranja stanica raka, a ujedno se i onemogućila aktivnost određenih proteina ključnih za preživljavanje stanica raka.

Čuva zdravlje kože

Maslinovo ulje sadrži vrlo snažne antioksidanse polifenole, koji mogu biti od velike pomoći osobama s masnom kožom. Naime, oni održavaju kožu vlažnom i nahranjenom, a u takvim uvjetima akne brže zarastaju. Maslinovo ulje može prodrijeti duboko u kožu i njegovati ju tako da u njom "zaključa" vlagu potrebnu za održavanje elastičnosti kože. Jednako tako, polifenoli kojima je maslinovo ulje bogato imaju anti-ageing učinak, što znači da će se pobrinuti za sprječavanje nastanka bora.

Štiti srce

Ekstradjevičansko maslinovo ulje bogato je mononezasićenim masnim kiselinama, oleinskom kiselinom i antioksidansima koji naše tijelo čine od staničnog oštećenja uzrokovanog oksidativnim stresom.

Najnoviji dokaz njegovoj korisnosti stiže iz Centra za kardiovaskularna istraživanja Sveučilišta Illinois, prema kojem prehrana bogata maslinovim uljem može drastično poboljšati zdravlje srca, pa čak i nakon nastupa srčanih bolesti.

Štiti probavni sustav

Istraživanja su potvrdila kako ono pospješuje proizvodnju enzima probave čime doprinosi pravilnom radu probavnog sustava. Ukoliko vas muče želučani problemi poput žgaravice ili gastritisa, maslinovo ulje će pomoći.