"Unatoč najboljoj namjeri i početnici i sljedbenici dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata ponekad čine stvari koje mogu usporiti gubitak kilograma. To uključuje prevelik unos orašastih plodova, konzumiranje puno mliječnih proizvoda ili česte obroke. Evo popisa uobičajenih pogrešaka u mršavljenju s niskim udjelom ugljikohidrata", otkriva Diet Doctor.

Strah od masnoća

Kad počnu dijetu s malo ugljkohidrata mnogima je teško početi jesti više masti. To je potpuno razumljivo, budući da smo svi čuli da je masnoća štetna za naše zdravlje i ako jedemo puno masti da ćemo se udebljati.

Međutim, masnoća koja se nalazi u prirodnoj, neprerađenoj hrani nije nezdrava. Samo nemoj pretjerivati jer je masna hrana kalorična. Kako bi uspjela smršaviti na dijeti s malo ugljikohidrata, trebaš izgubiti strah od masti. Ali, nemoj ni dodavati hrpe maslaca ili sipati ulje na hranu. U redu je uključiti žlicu masnoća više tijekom ili nakon kuhanja.  

Previše orašastih plodova

Jedeš previše orašastih plodova. Oni su zdravi, ukusni i općenito siromašni ugljikohidratima, ali s njima je ujedno i najlakše pretjerati. Odlutaš mislima na par sekundi i ode cijela zdjelica indijskih oraščića. Prema velikom pregledu nekoliko ispitivanja, čini se da ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom unose više kalorija kad jedu orašaste plodove.  

Previše mliječnih proizvoda

Poput orašastih plodova i mliječni proizvodi su ukusni, hranjivi i lako ih je unijeti previše. Izbjegavaj mlijeko na strogoj prehrani s malo ugljikohidrata jer sadrži laktozu (mliječni šećer). Ipak, čak i punomasni mliječni proizvodi s malo ugljikohidrata, poput sira i jogurta, u nekim slučajevima mogu ometati gubitak kilograma, piše misszdrava.

Druga mogućnost je da kupuješ mliječne proizvode s malo masnoća i obogaćene proteinima, poput nemasnog svježeg sira ili grčkog jogurta. Maslac obično nije problem u dijetama s niskim udjelom ugljikohidrata, sve dok ne pretjeraš.

Prevelike porcije ili prečesto jedenje

Iako obroci s malo ugljikohidrata uglavnom pomažu ljudima da se osjećaju sitima nekoliko sati, mnogi imaju naviku često grickati. No jedenje mini-obroka tijekom dana možda neće biti sjajno za mršavljenje. Jedenje dva ili tri puta dnevno je najbolja odluka za mršavljenje, ali i održavanej težine.   

Previše poslastica s niskim udjelom ugljikohidrata

Sladoled bez šećera, keto bomboni i peciva s niskim udjelom ugljikohidrata mogu biti primamljivi, ali poput njihovih kolega s visokim udjelom ugljikohidrata, mogu ometati mršavljenje.

Pakirane pločice s niskim udjelom ugljikohidrata ili keto, koje često sadrže šećerne alkohole mogu spriječiti napredak. Čak i domaće poslastice s niskim udjelom ugljikohidrata treba svesti na najmanju moguću mjeru jer je lako pretjerati i mogu potaknuti želju za ugljikohidratima.

Konzumacija previše keto-prihvatljivih pića

 Iako je obična voda jedini napitak koji tijelu treba u kavi, čaju i određenim alkoholnim pićima također se može uživati u prehrani s malo ugljikohidrata. Ali, imaj na umu da pijenje previše alkohola ili kave obogaćene mastima (bulletproof) mlože usporiti gubitak kilograma. Za bolje rezultate, ograničini unos kave s mlijekom i alkoholnih pića na jednu šalicu ili čašu dnevno.