Gvatemalu je pogodila nevjerojatno razorna vulkanska erupcija, a vulkanolog Matthew Watson za The Independent analizira razloge zbog kojih je ona imala pogubne posljedice.

Zašto je najnovija erupcija vulkana Fuego bila toliko pogubna?

''Eksplozivna erupcija vulkana Fuego u južnoj Gvatemali rezultirala je smrću 25 ljudi. Dim i pepeo prekrili su glavni grad. Taj je vulkan aktivan već tri godine, a erupcije su se događale otprilike svakih 25 dana. Ipak, posljednja erupcija bila je iznimno pogubna za okolna naseljena područja te je uzrokovala razaranje na mnogo većoj razini od erupcija koje su se događale posljednjih godina.

Erupcija je izazvala brzo zatrpavanje tri okolna grada vulkanskim materijalom, a zajednice su odsječene od pokušaja spašavanja. Moglo bi se reći da je za to djelomično zaslužna manjkavost infrastrukture u okolici vulkana Fuego. Ceste se uglavnom loše održavaju, a većina ljudi nema vlastita vozila.

'Taj je vulkan okružen pravim seoskim siromaštvom te se evakuacija uglavnom obavlja pješice ili u vozilima kojima treba mnogo vremena da ikamo dospiju', ističe vulkanolog Watson sa Sveučilišta u Bristolu.

Dr. Watson također objašnjava da su tijekom posljednjih 20 godina piroklastični tokovi napunili većinu dolina koje okružuju vulkan, zbog čega je evakuacija postala još težom.

'Piroklastični su se tokovi raširili od 12 do 15 kilometara, što čini ovu erupciju mnogo razornijom od prethodnih', objašnjava dr. Watson."

Što su piroklastični tokovi i što ih razlikuje od tokova lave?

"Za razliku od erupcija vulkana Kilauea na Havajima - kada je došlo do izviranja tokova lave - vulkan Fuego karakteriziraju piroklastični tokovi.

Ono što razlikuje ta dva fenomena je prvenstveno brzina. Dr. Watson razliku između Fuega i Kilauee uspoređuje s razlikom između 'izlijevanja vode niz planinu i izlijevanja meda'.

Oba se fenomena sastoje od sličnih materijala - rastaljenih stijena i drugih vulkanskih tvari. Razlika leži u činjenici da se tokovi lave kreću brzinom prosječnog hoda, a piroklastični tokovi brzinom automobila na autocesti.

Ti tokovi nastaju u obliku brdašaca vulkanskog materijala te se zatim urušavaju, u procesu koji Gvatemalci nazivaju 'kipljenje'. Piroklastični tokovi brzo su napunili doline u okolici Fuega te preplavili naseljena područja."

Koja su obilježja vulkanske erupcije?

"Vulkanske erupcije - koje su ime dobile po povijesnim događajima na talijanskom otoku Vulcano - karakteriziraju grude magme koje se stvaraju pod površinom vulkana. Te se grude zatim eksplozivno ispaljuju u zrak zbog daljnjeg nakupljanja magme pod njima.

Iako je još prerano da bi se odredilo je li upravo to prouzrokovalo najnoviju eksploziju vulkana Fuego, dr. Watson kaže da bi ona mogla biti vulkanska - premda također ima obilježja plinijske erupcije."

Koje još vrste vulkanskih erupcija postoje?

"Osim tih eksplozivnih vrsta erupcije, vulkani se također mogu ponašati poput onoga na Havajima. Riječ je o kategoriji erupcije poznatom kao havajska erupcija, koja uključuje relativno mirno izbacivanje lave koja stvara rijeke i postepeno se odmiče od središta vulkana.

Još jedna kategorija erupcije je strombolska, a izazivaju je mjehurići plina u magmi. Nedavne erupcije vulkana Etna u Italiji bile su upravo strombolske erupcije."

Index.hr