Vulkan na jugozapadu Islanda eruptirao je danas, priopćio je tamošnji meteorološki ured, što je peta erupcija na poluotoku Reykjanes od 2021.

Helikopter obalne straže poslan je da procijeni situaciju i točnu lokaciju, priopćila je agencija civilne zaštite.

Erupcija je počela sjeverno od ribarskog grada Grindavika, ali još uvijek nije jasno odakle točno izlazi lava ni u kojem smjeru teče, objavila je televizijska kuća RUV.
 


Zadnja erupcija na poluotoku započela je u vulkanskom sustavu Svartsengi 18. prosinca, nakon evakuacije svih 4000 stanovnika grada Grindavika i zatvaranja geotermalnog lječilišta Blue Lagoon, popularnog turističkog mjesta.

Grindavik je na kraju bio pošteđen jer je lava tekla u drugom smjeru od grada. Ležeći između euroazijske i sjevernoameričke tektonske ploče, dvije najveće na planetu, Island je seizmičko i vulkansko žarište aktivnosti jer se dvije ploče kreću u suprotnim smjerovima, prenosi Hina.

Grindavik će opet biti evakuiran zbog erupcije. Svih 4000 stanovnika trebalo bi napustiti Grindavik do ponedjeljka navečer, nakon čega će biti zabranjeno vratiti se u grad naredna tri tjedna, priopćila je policija.

Grad je već bio evakuiran zbog niza potresa tijekom ranijih tjedana, koji su prouzročili veliku štetu, uključujući i duboke pukotine na ulicama. Prije nekoliko dana islandski mediji izvijestili su da je radnik upao u jednu od tih pukotina. Potraga za njim u međuvremenu je obustavljena.