Prema pisanju nutricionistice iz New Yorka, Biance Tamburello, magnezij igra važnu ulogu pri kontroli brojnih funkcija organizma, pa i kontroli krvnog tlaka i šećera u krvi, proizvodnji energije ali i zdravlja kosti. Magnezij je vrlo dobar čistač crijeva. Kako ga probavljamo, on privlači tekućinu u crijeva, što znači da se trbušni mišići opuštaju, a crijeva mogu lakše biti ispražnjena. Jasno je koliko je važno unositi dovoljne količine u organizam i bez dodatnih podataka, ali evo što oni otkrivaju;

ZAŠTO JE VAŽNO UNOSITI MAGNEZIJ U ORGANIZAM?

Kod odraslih osoba je čest slučaj da je došlo do manjka magnezija u organizmu, pa je potrebno pripaziti na dovoljan unos. Istraživanja pokazuju kako je upravo nedovoljan unos magnezija povezan s dijabetesom tip 2, visokim krvnim tlakom, upalnim procesima, bolestima srca, glavoboljom, astmom ali i rakom crijeva. Prema riječima nutricionistice, tijelo će puno lakše apsorbirati kalcij i kalij uz magnezij, a to se nikako ne bi trebalo zanemariti, piše Ordinacija.hr.

MOŽETE LI UZIMATI PREVIŠE MAGNEZIJA?

Potrebno je znati koje su vaše potrebe prije nego uzmete magnezij, a prevelik unos može uzrokovati proljev, mučninu i bol u trbuhu. Prema pisanju Nacionalnog instituta za zdravlje, odrasle osobe ne bi trebale uzimati više od 420 mg magnezija u danu, kroz hranu ili suplemente, ili kombinacijom.

“Ako se unosi putem suplemenata, onda je granica 350 mg, a ako se unosi kroz hranu, onda 420 mg.", navodi nutricionistica.

MOŽETE LI OSIGURATI DOVOLJAN UNOS KROZ HRANU?

Možete, posebno ako jedete puno sjemenki, lososa, badema, grožđica ili slanutka. Banana sadrži 43 mg magnezija, a i sušene smokve su bogat izvor. Chia sjemenke sadrže visoke količine proteina, magnezija, a grašak sadrži 33mg magnezija te je bogat izvor energije.

Magnezij potražite i u zelenom lisnatom povrću, cjelovitim žitaricama, smeđoj (integralnoj) riži, mliječnim proizvodima, mesu, morskim plodovima i ribi. Svakako je potrebno o vama dovoljnoj količini prethodno razgovarati s liječnikom.