Kako voće s tolikim potencijalom može imati u najboljem slučaju blago slan i vodenast okus, a u najgorem kao brašnasta kugla od kartona?

Ljetni paradajz je pun obećanja: duboka, zasićena boja; jedinstveni travnati miris lišća rajčice; očekivanje je puna usta slatko-slane bujnosti paradajza. Ali nažalost, paradajz za paradajzom iz supermarketa samo razočarava. Kako voće s tolikim potencijalom može imati u najboljem slučaju blago slan i vodenast okus, a u najgorem kao brašnasta kugla od kartona?

Znamo da se moderni paradajz koji se prodaje u supermarketima bere zelen i uzgaja tako da bude otporan na štetočine, izdrži dostavu i ima duži roka trajanja—i da poljoprivredna industrija stvara proizvode dizajnirane za profit, a ne za okus. Jesu li to faktori koji su krivi za neukusan paradajz?

Ali čak i kada se dopusti da sazrije na trsu i otprema se s velikom pažnjom, moderni parajz i dalje je neukusan. Kad su istraživači istražili ovu stvar oko paradajza, otkrili su fascinantan genetski uzrok na plodu. Zločesti krivac je mutacija gena koja je slučajno otkrivena prije otprilike 70 godina, a na koju su se uzgajivači rajčica brzo uhvatili. Zapravo, sada je mutacija namjerno unesena u gotovo sve moderne paradjze. Zašto? Čini ih jednoličnima i sa zavodljivom grimiznocrvenom bojom kad sazriju.

Nažalost za sve ljubitelje paradajza, mutacija koja stvara crvenu boju deaktivira važan gen odgovoran za proizvodnju šećera i aroma koji su ključni za mirisan i ukusan paradajz, kako je objavljeno u radu objavljenom u časopisu Science.

Kada su istraživači "uključili" deaktivirani gen, voće je imalo 20% više šećera i 20-30% više karotenoida kada je zrelo. Ipak, neujednačen izgled ploda i zelenkasta bljedoća sugeriraju da uzgajivači neće uskoro slijediti taj primjer.

jutarnji.hr