Ono što nam se svima često događa je to da stavimo vodu kuhati u električno kuhalo, zaboravimo na to pa onda kasnije opet uključimo kuhalo s istom vodom da opet proključa, piše Telegram.hr. No, malo ko zna koliko je to štetno te da bismo jednostavno trebali prosuti staru vodu, usuti novu i ponovno uključiti kuhalo.

Prokuhavanjem vode ona postaje sigurnija za piće jer hlapljivi spojevi izlaze van te isparavaju i pojedini plinovi koji mogu biti u njoj, no, ako je kuhate dva puta onda ćete drugi put uništiti i ono dobro što je ostalo u njoj.

Kad se voda ostavi da predugo kuha ili da je ponovno prokuhana, njezine kemijske supstance se mijenjaju, a zdravi minerali postaju štetni. Upravo tako nastaje i kamenac u kuhalu u koji se pretvara kalcij iz vode, a može uzrokovati bubrežne kamence. A sve to, naravno, dosta je štetno ako se konzumira u većim količinama ili ako vam se ovakvo nešto događa prečesto jer se povećava rizik od konzumiranja određenih opasnih kemikalija.

Nitrat

Iako se nitrati nalaze na cijeloj Zemlji, dakle, u vodi, zraku i tlu, on postaje potencijalno opasan tek kad je izložen visokim temperaturama poput prokuhane vode. Visoke temperature nitrate pretvaraju u nitrozamine koji su kancerogeni te ih se povezuje s rakom jajnika, debelog crijeva, gušterače, jednjaka i želuca.

Fluorid

Mnogo istraživanja provedeno je u vezi fluorida u vodi, a mnoga su pokazala kako potencijalno predstavlja rizik za naše zdravlje, tačnije može negativno utjecati na neurološki i kognitivni razvoj djece. Znanstveni časopis Environment Health Sciences čak je objavio i studiju koja je pokazala kako je prisutnost flourida u vodi povezana s nižim IQ-em kod djece. Flor je također povezan s nižom stopom plodnosti, pokazala je pak studija provedena na miševima 2013. godine.

Arsen

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), najveća opasnost u vodi za piće je arsen koji vodi do trovanja, problema s probavnim organima, dijabetesom, kardiovaskularnim bolestima te raznih drugih štetnih posljedicama.