Žarko Hrgić sedam godina je živio u pećini uz Babinu rijeku u naselju Crkvice. Međutim prije nekoliko dana preselio je iz pećine u kolibu od pruća koju je sam izgradio. Koliba se nalazi samo pedesetak metara od pećine u kojoj su mineri prije rata skrivali eksploziv za miniranje kamenoloma.

“Bolje mi je u kolibi. Ne prokišnjava. Toplije je i ugodnije. Sedam godina je bilo dosta živjeti u pećini, a najviše sam je napustio zbog vlage i vode koja se pojavljivala pogotovo nakon obilnijih padalina. Do starosne mirovine ostalo mi je još nešto više od 4 godine. Kada uvežem staž ovaj u BiH i onaj iz Njemačke dobit ću pristojnu mirovinu od koje ću moći sagraditi i pravi dom”, govori nam Žarko dok pokazuje svoju potleušicu.

Žarko Hrgić je u mladosti bio izvrstan sportista. Trenirao je borilačke vještine, a njegov prijatelj iz toga vremena Taib Seferović za Žarka tvrdi da je bio dobar prijatelj i majstor borilačkih vještina.

– Znao je karate, judo, tekvando, boks, volio je trčanje ali mislim da nije zaslužio da živi ispod ljudskog dostojanstva. Vlast se ipak trebala pobrinuti da mu ponudi neku garsonijeru ili prikladan smještaj bez obzira na to što je prodao svoj stan. Pokušao sam mu pokloniti jedan od mnogobrojnih parfema koje prodajem na ulici. Međutim on se samo nasmijao kada se malo pošpricao po ruci. Kaže Taibe nemoj zezati sve su to lažnjaci. Razumije se odlično u parfeme i cigarete iako savija škiju i to kad ima”, dodaje Taib kojega u Zenici bolje poznaju pod nadimkom Tito i koji se ženio čak 49 puta.

Hoće li Hrvat Žarko Hrgić izdržati još 4 godine u kolibi od pruća nakon čega bi trebao dobiti starosnu mirovinu ostaje da vidimo.

Autor: Srećko Stipović / Flash.ba