Zapošljavanje po stranačkoj i rodbinskoj liniji i neobjavljivanje javih natječaja najveći su problemi koje građani prijavljuju Transparency Internationalu BiH (TIBiH).

Najveći broj pritužbi građana koje zaprima TIBiH odnose se na zapošljavanje u javnim ustanovama, rekla je vršiteljica dužnosti (v.d.) direktora TIBiH Lejla Ibranović na okruglom stolu "Procedure, pravila i kriteriji zapošljavanja u javnom sektoru" koji se održava danas u Sarajevu.

Ibranović podsjeća da je TIBiH u travnju 2014. godine počeo istraživanja o pravilima zapošljavanja u javnim ustanovama, poduzećima i organizacijama koje obavljaju djelatnosti od općeg interesa, te da je ovim uzorkom obuhvaćena 291 institucija.

Činjenica je, ističe Ibranović, da po zakonskim rješenjima ne postoji obaveza javnim službama i institucijama da objavljuju javne natječaje, već je ostavljena mogućnost poslodavcu da uredi procedure zapošljavanja po vlastitom nahođenju.
Kako kaže, to predstavlja problem jer se ostavlja diskrecijsko pravo rukovodećim organima da zapošljavaju osobe za koje oni smatraju da su kvalificirane.

''Dokle god se sustavno ne uredi ova obveza i dalje će postojati mogućnost da javne institucije zapošljavaju osobe koje nisu najbolje kvalificirane'', smatra Ibranović, dodajući da se to "kosi s principima javnosti rada i transparentnosti."

Naglasila je da će se TIBiH zalagati za to da se u narednom razdoblju uvede zakonska obveza objavljivanja javnih natječaja za zapošljavanje radnika u javne službe tako što će se natječaji objavljivati na mjestima koja su najdostupnija za građane.
Time će se, po njenom mišljenju, moći smanjiti problem diskriminacije i nepotizma u javnim ustanovama.

Na okruglom stolu govorili su i šef odsjeka u sektoru za postavljenja Agencije za državnu službu (ADS) BiH Bojan Golić, direktor Agencije za državnu upravu Republike Srpske Aleksandar Radeta i direktor ADSFBiH Sead Maslo.

Kao najčešće probleme istaknuli su broj kandidata koji se prijave na natječaje, a koji je uvijek daleko veći od broja radnih mjesta koja se nude. Tako su naprimjer u ADSFBiH u 2014. godini objavili oko 280 natječaja, a prijavilo se 17.000 kandidata.

Osim toga, zaključili su da je u javnom sektoru postoji i nepotizam, te istakli i veliki broj žalbi osoba koje nisu primljene u radni odnos nakon prijave za natječaj.

Današnji okrugli sto organizira TIBiH u okviru monitoring projekta "Reforma javne uprave" koji financira Švedska razvojna međunarodna agencija.

Fena