Nakon višednevnog linča javnosti koji je uslijedio nakon izjave premijera Federacije BiH Fadila Novalića, zaposlenice u poduzeću "Sport Plus", u utorak su navečer uputile pozive za pomoć na adrese desetina Udruga za zaštitu prava žena u BiH, ali i na adresu Agencije za ravnopravnost spolova u BiH...

Poziv su nazvale i vapajem za pomoć jer svakodnevno trpe omalovažavanja, osude i diskriminaciju koje je izazvala izjava premijera Novalića.

Obraćamo se u ime svih zaposlenica poduzeća „Sport Plus“ d.o.o., u ime svih nas koje ovih dana trpimo neizmjernu duševnu bol, osude javnosti, a prije svega šovinističku degradaciju premijera Federacije BiH gospodina Fadila Novalića.

Naš apel vama, u ovom je slučaju i vapaj za pomoć, potaknut izjavom premijera Novalića, a u kojoj je sve zaposlene u kladionicama (poduzećima koja se bave igrom na sreću u BiH) usporedio sa narkomanima i prostitutkama, navode djelatnice poduzeća "Sport Plus" i podsjećaju na spornu izjavu: "Voljeli bi da igara na sreću nema nikako, uprkos tome zapošljavaju više od 4.000 radnika. Mislimo da je to šteta za jedno društvo. Po broju kladionica smo najveći u Europi. A kladionice su pošast isto kao droga i prostitucija“ – citat izjave premijera FBiH Fadila Novalića dane na konferenciji za tisak u petak, 16.09.2016. godine.

Napominju kako su od Ureda premijera, kao i premijera osobno, zatražili javnu ispriku, a o kojoj im se do danas nitko nije očitovao.

Pozivamo vas, članice Udruga, majke, sestre, kćerke, supruge da stanete uz bok nas žena koje pošteno radimo i zarađujemo svoje plaće u poduzeću „Sport Plus“. Molimo da u vrijeme kad nam je pomoć najpotrebnija pokažete svu snagu i apelirate javnosti na činjenicu o ugroženosti žena u ovoj državi, omalovažavanju zaposlenica i degradaciji po rodnoj osnovi, dodaju. 

Poziv je, kako navode, upućen u ime 800 žena zaposlenih u ovom poduzeću, a čije su obitelji ovih dana glavna tema javnih rasprava na forumima informativnih portala u državi.

U ime nas koje smo stjerane u kut jer šovinizam u našoj državi ne poznaje granice i jer svatko može vrijeđati radničku klasu, u ime žena koje se bore za svoju obitelj i sebe, osnovnu egzistenciju, pozivamo vas da uputite apel, inicijativu, oglasite se priopćenjem ili porukom javnosti naše države i podržite žene zaposlene u kladionicama u BiH. Zaposlenice u poduzeću „Sport Plus“, ali i ostalim kladionicama u BiH, ovih su dana žrtve verbalnog nasilja, marginalizirane u pogledu ljudskih prava i nepopravljivo oštećene izjavama prvog čovjeka Vlade Federacije BiH, apeliraju žene zaposlene u ovoj kladionici. 

Obitelji, a pogotovo djeca zaposlenica, izvrgnuti su javnom linču od strane ograničenih fundamentalista, ali i istomišljenika gospodina Novalića te trpe svakodnevne uvrede, napade i poniženja.

Molimo vas, kao žena ženu, da se pridružite našoj borbi te, ukoliko suosjećate u našoj boli i neprekidnom ponižavanju te gender diskriminaciji, uputite zahtjev Uredu premijera i premijeru osobno da se ispriča svim ženama koje je nepovratno uvrijedio svojim nepromišljenim izjavama koje potiču degradaciju slobode i prava žena u državi čije smo državljanke, stoji na kraju poziva koje su uputile zaposlenice u poduzeću "Sport Plus". 

Podsjećaju kako se ovim apelom nastavlja uključivanje javnosti u borbu zaposlenih u tom poduzeću za svoja osnovna prava, ali i borbu protiv diskriminacije upućene prema njima od strane najviših političkih dužnosnika ove zemlje.

bljesak.info