U stanicama za tehnički pregled vozila u Federaciji BiH od početka godine obavljat će se eko-test zbog čega će vozači prilikom registracije vozila morati izdvojiti dodatnih 20 do 36 KM.

Federalno Ministarstvo prometa i komunikacija potvrdilo je kako time započinje primjena Pravilnika o ispušnim plinovima motornih vozila. Prema tom pravilniku, vlasnici vozila s benzinskim motorom bez katalizatora i lambda sonde za eko-test pri registraciji će platiti 22, a oni s katalizatorom i sondom 32 KM.

Za sva vozila s dizelskim motorom plaćat će se naknada od 36 KM.

U Ministarstvu kažu kako će prva etapa biti prijelazna, jer sve do 2020. godine eko-test neće utjecati na registraciju, a ako vozilo u naredne tri godine pri tehničkom pregledu ne prođe eko-test neće se moći ni registrirati.

Na vozila će biti stavljane i naljepnice u bojama. Automobili koji zadovolje normu euro jedan dobit će crnu naljepnicu, za euro dva predviđena je crvena, euro tri žuta, euro četiri zelena, euro pet plava, a euro šest ljubičasta naljepnica.

Kad sva vozila budu imala naljepnice, Vlada FBiH odlučit će što će biti s vozilima koja ne zadovoljavaju standarde i ne prođu eko-test.