Veleposlanstva najutjecajnijih zapadnih država i Europske unije u BiH u petak su zajedničkom izjavom upozorile vlasti Republike Srpske (RS) da povlače poteze koji vode eskalaciji političke krize što ugrožava stabilnost cijele regije.

Nakon što je ranije tijekom dana parlament RS podržao prijedloge člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da taj entitet povuče suglasnost na državne zakone o obrani, sustavu neizravnog oporezivanja te o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, veleposlanstva SAD, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije te delegacija EU oglasila su se zajedničkom izjavom u kojoj su istaknuli kako je riječ o neprihvatljivom postupku koji ugrožava temelje Daytonskog sporazuma.

"Odluka Narodne skupštine Republike Srpske da se počne s pripremanjem nacrta zakona o paralelnim institucijama u RS je dodatni korak u eskalaciji krize. Pripadnici vladajuće koalicije u RS moraju biti svjesni da nastavak kretanja ovom slijepom ulicom osporavanja daytonskog okvira šteti ekonomskim izgledima entiteta, prijeti stabilnosti zemlje i cijele regije te ugrožava budućnost BiH u EU", stoji u izjavi.

Istaknuto je kako se ovime samo pojačavaju napetosti u BiH, a to će uz blokiranje funkcioniranja tijela vlasti samo ograničiti ekonomske prilike na koje računaju građani, odvratiti investicije i odvući fokus od borbe protiv korupcije.

Političarima u RS, ali i onima u Federaciji BiH, upućen je poziv da nastave dijalog i hitno pronađu rješenje za sadašnju krizu.

Političarima je upućen i poziv da odmah prestanu koristiti zapaljivu retoriku koja dovodi do podjela te da se u punom kapacitetu vrate radu u državne institucije i tamo rješavaju nagomilane probleme kako bi se postigao dogovor o reformama koje su bitna pretpostavka za nastavak puta ka članstvu države u EU.