Iznimno duboka ciklona s centrom nad Sjevernim morem pored velikog dijela Europe, djelovat će i na vrijeme na našem području tijekom petka.

Jugo će početi jačati danas u drugom dijelu dana. Bit će jako do vrlo jako, u noći na neumskom području i u višim brdsko-planinskim predjelima sve češće i olujno.

Orkanski udari vjetra

No, njegova glavnina nas očekuje tek u petak u prvom dijelu dana kada će diljem Hercegovine imati orkanske udare!

Prognozirani udari u ovom dijelu dana bit će između 90 i 110 km/h, a najjače će biti pred sami dolazak hladne fronte, koja ni ovoga puta nažalost ne donosi pad temperature zraka, ali zato donosi veliku prijetnju od novih jačih grmljavinskih nevremena.

Prelazak preko našeg područja prema većini prognostičkih modela se simulira sredinom dana i u ranim poslijepodnevnim satima.

Ponovno će biti uvjeta za lokalno izražena grmljavinska nevremena.

Obilne oborine, lokalno do 70 mm

S dolaskom fronte, orkansko jugo će okrenuti na jak do olujan jugozapadnjak, koji će prema kraju dana potpuno oslabjeti.

Pored orkanskog juga i jačih nevremena u zoni frontalnog sustava, lokalno se očekuju i obilnije količine oborina u kratkom vremenskom razdoblju, uglavnom između 30 i 50, lokalno do 70 mm.

U subotu kratkotrajni predah, a u nedjelju repriza sličnih vremenskih prilika – stoji u objavi na stranici Hercegovina Meteo.