Rusija je danas, u tjednu kada zapadni vojni savez obilježava 75. godišnjicu svog osnutka, rekla da se NATO vratio hladnoratovskom mentalnom sklopu. "Danas, u odnosu prema Rusiji, taj vojni blok se vratio na postavke Hladnog rata", rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

NATO nema mjesta u "multipolarnom svijetu" koji Moskva nastoji izgraditi kako bi okončala američku dominaciju, ali ostaje u središtu ruske pozornosti, dodala je.

Predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je u veljači 2022. invaziju na Ukrajinu kako bi spriječio NATO da se previše približi Rusiji, no taj je rat dao novi polet zapadnom vojnom savezu, u koji su naposljetku ušle i Finska i Švedska te je broj članica NATO-a narastao na 32 zemlje.

Ministri vanjskih poslova Sjevernoatlantskog saveza sastaju se u srijedu u Bruxellesu, gdje će raspravljati o prijedlozima koji bi Savezu omogućili direktniju ulogu u koordinaciji opskrbe Ukrajine oružjem, streljivom i opremom.

Zapad tvrdi da pomaže Ukrajini u borbi za svoj opstanak. Zaharova uzvraća da je povijest NATO-a "puna agresivnih avantura koje su donijele ratove i razaranja mnogim zemljama" te da godišnjica njegovog osnutka nije razlog za slavlje.