Svakome se barem jednom dogodilo da mu je jelo do te mjere zagorjelo da ne samo da ste bacili njega, nego ste u očaju poželjeli baciti i lonac u kojem se kuhalo. Pogotovo je nezgodno kad s ostacima hrane zagori i ulje koje ostavlja tvrdokorne smeđe fleke. Tu ne pomaže ribanje spužvicom namočenom u obični deterdžent za suđe.

U mnogim slučajevima ne pomaže ni čelična spužva ni klasični kuhinjski odmašćivači. Ako tada niste iznervirano bacili lonac u smeće, sigurno stoji negdje skriven u dnu kredenca. Možda je sada trenutak da ga izvadite i iskušate neku od ovih metoda.

Lonac napunite vodom tako da prekrije sve tamne mrlje od zagoretine. Dodajte dvije žlice praška za bijelu odjeću i decilitar alkoholnog octa. Zakuhajte dok ne zavrije pa smanjite vatru i poklopite. Voda neka i dalje lagano ključa. Povremeno kuhačom blago zagrebite da vidite skida li se prljavština. Kad se počne skidati stavite na stranu pola sata. Prolijte vodu i sastružite ostatke spužvicom ili žičanom spužvom umočenom u deterdžent za posuđe.

Ako još niste do kraja zadovoljni rezultatom, stavite u lonac vodu, zagrijte je do ključanja i unutra ubacite dvije tablete za perilicu posuđa. Ostavite preko noći da se hladi. Ujutro bi se i najtvrdokornije mrlje trebale skinuti s lakoćom.