Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz i naložila povrat pošiljatelju još šest pošiljki sjemenskog krumpira, u količini oko 77 tona, porijeklom iz Danske, Luksemburga, Nizozemske i Njemačke, jer je utvrđeno prisutnost reguliranog štetnog organizma ''Fusarium sp.'', priopćeno je iz Inspektorata RS-a.

U tijeku redovnog fitosanitarnog pregleda pošiljki bilja pri uvozu, izvršeno je uzorkovanje sjemenskog krumpira za laboratorijsku analizu kvaliteta i zdravstvene ispravnosti, a koju je izvršio Poljoprivredni institut RS-a.

Kako se navodi u priopćenju, u analiziranim uzorcima sjemenskog krumpira utvrđeno je prisustvo regulisanog štetnog organizma „Fusarium sp.“ u postocima od šest do 14 posto, a dozvoljeni postotak je jedan posto.

U tijeku proljetne i jesenje sjetvene sezone posebna pažnja fitosanitarnih inspektora usmjerena je na kvalitetu i sigurnost poljoprivrednog repromaterijala koji se uvozi, prometuje i koristi u RS-u.

Vrši se sustavno uzorkovanje sjemena u skladu sa unaprijed definiranim potencijalnim rizicima, a sve u cilju sprečavanja unosa karantanski štetnih organizama u RS i zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje.

''S obzirom na to da je u prethodnim danima inspekcija prvobitno zabranila uvoz dvije pošiljke sjemenskog krumpira u količini od 47,5 tona porijeklom iz niz i Francuske, te još spomenutih šest pošiljki sjemenskog krumpira, možemo reći da je nadležna fitosanitarna inspekcija pravovremeno identificirala potencijalni rizik, preventivno djelovala i poduzela neophodne mjere'', navode iz Inspektorata RS-a.

Budući da je porijeklo zaraženih pošiljki iz država koje su ozbiljni proizvođači sjemenskog krumpira u Europi, ističu da je tijekom prošle godine u zemljama EU bilo problema sa proizvodnjom sjemenskog krumpira.

''Imajući u vidu da je protok roba između entiteta slobodan, o zabrani uvoza zaraženih pošiljki obavijestili smo nadležnu federalnu inspekciju, a u cilju sprečavanja uvoza ovakvog sjemenskog krumpira na graničnim prijelazima Federacije Bosne i Hercegovine'', navodi se u priopćenju.

Tržište sjemena u RS-u je u potpunosti pod kontrolom inspekcije. Rad fitosanitarnih inspektora značajno je olakšan i unaprijeđen nabavkom opreme u sklopu projekta Svjetske banke "Unapređenje investicionog okruženja i institucionalnog jačanja- ICIS".

Nabavljena je oprema koja inspektorima omogućava da na brz i jednostavan način obave kontrolu osnovnih parametara i pokazatelja koju su ključni za dalji tok inspekcijskog nadzora, da pregledom na licu mjesta otkrivaju štetočine na bilju i pravovremeno poduzimaju mjere u cilju sprečavanja unosa karantinski štetnih organizama u RS.