Jedan od najprepoznatljivijih proljetnih cvjetova, jorgovan u svojim cvjetovima, listovima i stabljici skriva brojna ljekovita svojstva pa je vrlo popularna biljka u homeopatiji. Mnogi vjeruju da jorgovan služi samo kao ukrasna biljka lijepih cvjetova, koji uz to opojno mirišu, ali i da je otrovan. Nijedna znanstvena analiza nije potvrdila toksičnost za ljude, nego naprotiv – ljekovitost njegovih dijelova.

Domovina jorgovana je Balkanski poluotok. Za liječenje se koriste cvijet, list, kora i kora ljuske sjemena. Za liječenje reumatskih bolesti, i to naročito reume živaca, te za liječenje navale krvi u jetru, što je bitno da ne dođe do nekroze stanica jetre. Za liječenje probavnih tegoba kao što je dijareja, za liječenje, to jest odstranjivanje glista iz crijeva.

Kora drveta i kora omotača ljuske sjemena koristi se za liječenje malarije, i to povratne malarije sa simptomima groznice, praćeno drhtavicom i visokom temperaturom.

Listovi jorgovana

Koriste se za liječenje groznice i bolesti usta kod djece, kongestije jetre, tegobe probavnog sistema kao što su crijeva (slaba probava i pražnjenje crijeva, dijareja), kod tegoba disajnih organa (kašalj, bronhitis), kod povišene temperature tijela, kamena u bubregu, visokog krvnog pritiska.

Cvjetovi jorgovana

Koriste se za liječenje kožnih bolesti kao što su osip, opekotine (listove kuhamo dok voda ne pocrni te se infuzija čaja koristi za obloge), posjekotine, ogrebotine i razne kožne nečistoće, naročito u njezi lica (cvjetove kuhamo u mlijeku te stavljamo obloge na lice), kod tegoba probavnog sustava kao što su zatvor ili nadutost te tegoba disajnih organa (kašalj, bronhitis), neuralgije, tegobe očiju (glaukoma – oblog za oči) itd.

nezavisne.com