Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je danas na sjednici Odluku o visini jednokratne novčane nagrade za zaslužnog sportaša Bosne i Hercegovine i vrhunskog sportistu međunarodnog razreda za 2018. godinu, a grant u iznosu 100.000 KM osiguran je u proračunu Ministarstva civilnih poslova za 28 sportaša.   

Prema Odluci donesenoj na današnjoj sjednici, deset zaslužnih sportaša koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na olimpijskim/paraolimpijskim igrama, svjetskom ili europskom prvenstvu, jednokratno su nagrađeni s po 4.000 KM.

Za 14 vrhunskih sportaša međunarodnog razreda (ostvarena „A“ norma ili plasman na olimpijskim i paraolimpijskim igrama) jednokratna nagrada iznosi po 3.500,00 KM, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Istovremeno, četvorica vrhunskih sportaša međunarodnog razreda, koji su ostvarili plasman za svjetsko prvenstvo, jednokratno su nagrađena sa po 2.750 KM.     

Ova odluka donesena je u skladu s Pravilnikom o kategorizaciji sportaša na razini BiH koji je ranije usvojilo Vijeće ministara BiH.