Obolijevaju li i umiru li ljudi posljednjih mjeseci samo od COVID-a, a sve druge bolesti su nestale s planeta?! Pitanje je koje mnogi postavljaju od pojave pandemije.

Kakvo je stanje u FBiH glede drugih zaraznih bolesti? Odgovor je u zdravstvenim biltenima koje za svaki mjesec objavljuje Zavod za javno zdravstvo FBiH, piše Večernji list BiH.

Podaci su objavljeni za osam mjeseci 2020., a zanimljivo je da je oboljelih od zaraznih bolesti u FBiH značajno manje u odnosu na isto razdoblje lani.

Svih zaraza manje

Za osam mjeseci ove godine Zavodu je prijavljeno 31.992 oboljelih od zaraznih bolesti, dok ih je u istom razdoblju lani bilo 30.722. Oboljelih je ove godine više s obzirom na epidemiju COVID-a. Međutim, kakvo je stanje s ostalim zaraznim bolestima? Najzanimljivije su ospice. 

Naime, Svjetska zdravstvena organizacija krajem prošle godine upozorila je kako je napravljen korak unatrag kada je riječ o naporima u borbi protiv ospica. Prema objavljenim podacima, BiH se po broju oboljelih u prošloj godini našla u rangu s afričkim zemljama. Ranijih godina u pojedinim područjima BiH proglašavane su epidemije ospica, a ova zaraza je i prošle godine u FBiH odnijela dva života. Međutim, ove godine stanje je znatno drukčije. 

Naime, za osam mjeseci ove godine u FBiH prijavljena su samo dva slučaja ospica. U istom razdoblju prošle godine evidentirano je 1329 slučajeva. Oba spomenuta slučaja dogodila su se u siječnju, dakle prije pojave COVID-a i oba su registrirana u HNŽ-u. 

Posljednjih godina Bosnom i Hercegovinom harala je šuga, zarazna bolest koja se uglavnom veže uz siromašne zemlje i lošu higijenu. Za osam mjeseci prošle godine u Federaciji BiH evidentirano je 496 slučajeva šuge, dok je u istom razdoblju ove godine prijavljeno 246 slučajeva. 

Znatno manje je i vodenih kozica (pljuskavica). Do kraja kolovoza prošle godine u FBiH je evidentirano 6470 slučajeva, a ove godine ih je 2658. Akutnog enterokolitisa u spomenutom razdoblju evidentirano je 2057 slučajeva, a ove godine 901. 

Znatno manje je i bruceloze i Q-groznice. Naime, od bruceloze je u prošloj godini oboljelo 129 osoba, a ove 70. Q-groznicom zaraženih je bilo 27, a ove godine 10. Manje je i zaušnjaka, prošle godine 36, a ove 10 slučajeva. Za osam mjeseci prošle godine prijavljeno je 347 slučajeva šarlaha, a ove godine 121. Značajno je manje i trovanja hranom, čiji uzrok nije salmonela. 

U prošloj godini bilo je 396 slučajeva, a ove godine 102, dok je lani trovanja salmonelom bilo 56, a ove godine 38. Ove godine manje je i slučajeva herpes zostera - 364 za razliku od prošlogodišnjih 628. U ovoj godini evidentirano je i manje slučajeva meningitisa, hepatitisa, streptokokne angine... 

Dakle, ako izuzmemo koronavirus, kojim su u prvih osam mjeseci ove godine zaražene 7694 osobe u FBiH, ostalih zaraznih bolesti u ovom razdoblju bilo je 24.298 slučajeva. U usporedbi s prošlom godinom kad je za osam mjeseci evidentirano 30.722, ove godine ih je bez COVID-a čak 6424 manje. U prošloj godini u FBiH gripa je bila vodeća zarazna bolest. Ove godine korona bi mogla “zasjesti” na neslavni tron. U cijeloj 2019. godini od posljedica zaraznih bolesti u FBiH preminula je 41 osoba, dok se broj preminulih ove godine već približava 1000. 

Stroge mjere

Zarazne bolesti nisu nestale s koronom, ali sigurno je imala utjecaja na njihovo smanjenje. Samoizolacija, socijalna distanca, ograničen broj kontakata, ali i pojačana higijena utjecali su na slabije širenje zaraza.