Radovi na sklapanju i modernizaciji šest ruskih MiGova 29, koji su nedavno došli u Srbiju, započeli su ruski stručnjaci ovlašteni od proizvođača aviona.

Svih šest ruskih MiGova 29, nakon završene modernizacije, bit će potpuno operativno tijekom 2018. godine, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu obrane Republike Srbije.

Generalni remont neophodan je za jedan od šest isporučenih aviona u ovlaštenom remontnom zavodu u Ruskoj Federaciji i on je početkom listopada prebačen u Rusiju, dok je za ostalih pet aviona potrebno samo tekuće održavanje.

Projektom opremanja aviona MiG-29 koji su nedavno nabavljeni od Rusije, planirane su dvije modernizacije.

Prva se odnosi na ugradnju navigacijske i komunikacijske opreme u šest aviona kako bi bili kompatibilni sa zemaljskim uređajima koje propisuje međunarodni standard, a druga podrazumijeva značajno unaprjeđenje prostornih i vatrenih sposobnosti na svih deset srbijanskih zrakoplova MiG-29, i riječ je o višoj tehnološko-generacijskoj razini modernizacije.

Avioni će biti opremljeni suvremenom avionikom, suvremenim naoružanjem, radio-tehničkim uređajem za aktivnu samozaštitu i protuelektronsku borbu.

Remont i modernizacija migova koštat će 185 milijuna eura, a srbijanska Vlada osigurala je sredstva za kompletan projekt opremanje, njihovu prvu i drugu modernizaciju, nabavku i remont dijelova i agregata za projektirani period upotrebe i nabavku suvremenog naoružanja, navodi Tanjug.