Probleme braniteljske populacije, a posebice kada je riječ o razvojačenim braniteljima treba rješavati sustavno i kroz institucije, a u tom kontekstu izuzetno je bitan Nacrt zakona o razvojačenim braniteljima na kojem se trenutno radi, jedna je od poruka nakon danas održanog sastanka federalnog ministra za pitanje branitelja i stradalnika Domovinskog rata Salke Bukvarevića s ministrom za pitanje branitelja HNŽ-a Oliverom Soldom te predstavnicima braniteljskih udruga s područja ove županije.

Soldo je naglasio kako je sastanak bio veoma konstruktivan i kako su usuglasili većinu stavova koji tište branitelje, kazavši kako je iznesen i plan rada županijskog ministarstva za ovu godinu, a predviđen je program upošljavanja djece poginulih branitelja, program za upošljavanje i samo-upošljavanje branitelja, pojačana zdravstvenu zaštitu i drugi programi kojima će se ostvariti napredak u ostvarivanju prava.

Istodobno, Bukvarević je potvrdio kako je na svim do sada održanim sastancima u županijama i u Brčkom stav braniteljskih udruga kako treba vratiti u proceduru nacrt zakona o pravima razvojačenih, a tek onda razmišljati o nekom jedinstvenom zakonu.

-Drago mi je jer je stav kako sva pitanja treba rješavati putem dijaloga u institucijama od općine, županije, federacije i države, a nikako na ulicama; to je bio stav braniteljskih udruga ovdje i to prihvaćamo. Braniteljske udruge daju podršku za dva vrlo bitna zakona-zakon o udrugama od posebnog društvenog značaja i nacrt zakona o pravima razvojačenih branitelja, naveo je on, pojasnivši kako se na sustavan način u nacrtu zakona o razvojačenim definira 15 prava, a ona će biti raspoređena od općina, županija pa do Federacije.

-Vraća se dostojanstvo pripadnicima oružanih snaga i obveza svih razina da pomognu, naglasio je Bukvarević, otkrivši kako se za one branitelje koji nemaju nikakvih prava i prihoda predviđa uvođenje osnovnog osiguranja u iznosi 25 posto prosječne plaće u Federaciji. Tu je i obveza zdravstvenog osiguranja za sve branitelje i članove njihovih obitelji, kao i prednost u zapošljavanju uz predviđene kazne za one poslodavce koji tu prednost ne poštuju. Istodobno, omogućit će se i dokup staža za one kojima treba da bi došli u mirovinu.