Metode oprašivanja cvjetova – Dopunska oplodnja paradajza je potrebna gotovo uvijek, a posebno u zimskoj proizvodnji, i u godinama kada ima mnogo oblačnih dana.

Ovo se može dobiti protresanjem biljaka, svakodnevno ili 3-4 puta tjedno, ili primjenom specijalnih vibratora, što dovodi do pucanja polenskih kesica i oplodnje tučka. Lošija je primjena kemijskih sredstava za dopunsku oplodnju. Prskanjem ovim rastvorima obavlja se u ranim jutarnjim satima. Treba napomenuti da je korištenje ovih hormonskih preparata u mnogim zemljama zabranjeno, a ovakve plodove je lako prepoznati po šupljikavosti komora, odsustvu sjemena i lošem netipičnom ukusu.

U posljednje vrijeme u mnogim zemljama za dopunsku oplodnju paradajza pri gajenju u zaštićenom prostoru koriste se dresirane pčele ili bumbari koji se u malim košnicama unose u objekt. Košnice s bumbarima unose se u objekt (3 košnice/1000 m²).

Pri oplodnji bumbarima mora se uskladiti visina i vrijeme tretiranja kemijskim zaštitnim sredstvima.

Ručno oprašivanje paradajza

Ako vaš paradajz ne daje plod, pokušajte s ovom jednostavnom ručnom strategijom oprašivanja.

Potrebno je: Mala slikarska četkica – kist

Instrukcije:

Lagano podignite cvijet paradajza.

Trljajte četkicom unutrašnjost cvijeta lagano naprijed i nazad. Ovo potiče polen da se spusti na ženski dio cvijeta prenosi Rural Sprout

Ručno oprašivati oko podneva svaka dva do tri dana. Cvjetovi će uvenuti i plodovanje će početi kada je oplodnja uspješna, pa pripazite na to

Obavezno koristite drugu četkicu ili perite originalnu četkicu u alkoholu prije nego što prijeđete na drugu sortu. Ako ne uradite ovako, imat ćete unakrsno oprašivanje.

agrosavjet.com