Je li Facebook, najveća svjetska društvena mreža, na putu prema dolje. Sudeći prema posljednjim podacima, doista ne stoji dobro. Pretrpio je nikad veći pad dionica, ali i veliki gubitak korisnika.

A novi podaci govore da bi Facebook mogao izgubiti i drugo mjesto na ljestvici najpopularnijih web stranica u SAD-u.

Na prvom je mjestu nedodirljivi Google, no Facebook je držao čvrsto drugo mjesto, ali je ono sada poljuljano velikim gubitkom broja posjeta u posljednje dvije godine.

Naime, s 8,7 milijardi mjesečnih posjeta prije dvije godine, sada je ta brojka gotovo prepolovljena i iznosi 4,7 milijardi mjesečnih posjeta.

Dok YouTube, koji je na trećem mjestu, sada grabi naprijed i neupitno je najposjećenije mjesto za plasiranje i pregledavanje videa, tvrde analitičari SimilarWeba, i ima 4,5 milijardi mjesečnih posjeta.

Premda postoje svi znakovi stagnacije kada se radi o Facebooku, primjerice broj korisnika je 241 milijun u Sjevernoj Americi, mali je gubitak korisnika u Europi, Facebook kao skup platformi stoji i dalje izuzetno dobro i raste. Jer, tvrde analitičari, ne smije ih se gledati odvojeno od ostalog portfelja.

Ukupno zbrojeno, kada se uzmu u obzir chat servis WhatsApp, društvena mreža za dijeljenje fotografija Instagram i chat aplikacija Messenger, broj korisnika popeo se na 2,5 milijardi i korištenje neprestano raste.