Yisrael Kristal, jedan od preživjelih iz logora smrti u Auschwitzu, po podacima Guinnessove knjige rekorda, najstariji je muškarac na svijetu s danas točno navršenih 112 godina i 179 dana, prenose svjetski mediji.

Kristal je rođen 1903. nedaleko od poljskoga grada Zarnowa gdje je živio za vrijeme obaju svjetskih ratova, a nakon toga je preselio u izraelsku Haifu, piše Jerusalem Post.

Dosadašnji rekord držao je Japanac Yasutaro Koide koji je umro u siječnju, s navršenih 112 godina i 312 dana. Kada su mu uručivali potvrdu Guinnessove knjige rekorda,

Kristal je kazao kako ne zna "koja je tajna dugoga života" te da vjeruje kako je sve "predodređeno odnekud odozgo".

"Bilo je i pametnijih i snažnijih muškaraca... i muškaraca koji su izgledali bolje od mene, a više nisu živi. Treba odvažno, uporno i vrijedno raditi", rekao je Kristal kojega je Prvi svjetski rat razdvojio od roditelja.

Kasnije se nastanio u Lodzu gdje se zaposlio u obiteljskoj slastičarnici. Nakon invazije nacističke Njemačke na Poljsku 1939., Kristal je s članovima obitelji premješten u geto u Lodzu. Dvoje Kristalove djece je umrlo, a on je sa suprugom Chajom Feige Frucht 1944. poslan u Auschwitz.

Supruga je u logoru smrti umrla, no Yisrael je preživio. Kada su ga u svibnju 1945., zajedno s ostalim logorašima pronašli saveznici, težio je samo 37 kilograma. U nacističkom koncentracijskom logoru Auschwitz-Birkenau između 1940. i 1945. nacisti su ubili oko 1.100.000 ljudi, od kojih je milijun židova.

Kao jedini preživjeli iz brojne obitelji Kristal, Yisrael je 1950. s drugom suprugom i njihovim sinom preselio u Izrael gdje se nastavio baviti slastičarskim poslom do umirovljenja, objavila je Hina.