Stah od širenja misterioznog virusa koji je usmrtio jednu osobu, a kojim su zaraženi i još neki stanovnici Kine, sve je veći zbog čega je Svjetska zdravstvena organizacija (WTO) upozorila bolnice širom svijeta da se pripreme na moguće širenje zaraze.

Stručnjaci tvrde da se s ovakvim virusom još nisu sreli, ali zasad je utvrđeno da se radi o tipu koronavirusa, piše Daily Mail. Inače iz obitelji koronavirusa potekao je i opasni SARS koji je početkom 2000. odnio stotine života.

Od prosinca je zabilježen ukupno 41 slučaj oboljelih u kineskom gradu Wuhan, a jedna osoba umrla je od upale pluća koju je prouzrokovao upravo novi virus. Ono što je WTO posebno zabrinulo je prvi slučaj zaraze tim misterioznim virusom izvan Kine.

Naime, prošli je tjedan zabilježen novi slučaj na Tajlandu, što je pojačalo strahove od širenja zaraze. Iako se u početku vjerovalo kako se virus širi isključivo preko životnja, WTO sada tvrdi da postoje dokazi o prijenosu virusa s čovjeka na čovjeka.

Bolnicama u Kini naređeno je da prijave sve slučajeve povišene temperature kod svih koji su u posljednjih dva tjedna boravili u Wuhanu jer nova respiratorna bolest ima simptome slične običnoj prehladi: curenje nosa, glavobolja, kašalj, grloboljat te povišena temperatura.