Važno je znati bolujete li od virusne ili bakterijske infekcije kako biste se mogli ispravno liječiti.

Kad se ne osjećamo dobro, kažemo da smo zaraženi patogenima. Jednostavno rečeno, zaraženost dovodi do vrućice, mučnine, kašlja i kihanja, a da bismo se osjećali bolje, uzimamo uobičajene lijekove.

Ovdje svi činimo veliku pogrešku. Uzimamo lijekove ne znajući koju vrstu infekcije imamo i na taj način povećavamo svoju otpornost na određene lijekove, koji u budućnosti možda neće djelovati. Zbog toga je imperativ da shvatimo kakvu infekciju imamo.

Slični simptomi

“Virusne i bakterijske infekcije mogu imati sličnu prezentaciju” kaže dr. Ajay Gupta. Znakovi poput vrućice, kašlja, prehlade i proljeva vidljivi su kod virusnih i bakterijskih infekcija, dodaje naglašavajući sličnost simptoma obje vrste infekcija.

Virusne infekcije obično imaju akutni početak s iznenadnom i visokom temperaturom. Često su kratkotrajne i prođu za manje od tjedan dana. Ako simptomi potraju duže od tjedan dana, može se posumnjati na bakterijsku ili sekundarnu bakterijsku infekciju, prenosi indiatimes.com.

Bakterijske infekcije obično imaju podmukliji početak i mogu postupno napredovati. Također mogu dovesti do teških i dugotrajnih simptoma.

U prva tri dana groznice antibiotici općenito nisu potrebni. Ako se vrućica tijekom tog razdoblja smanji bez liječenja antibioticima, to više ukazuje na virusnu infekciju. Ako vrućica potraje duže od tri dana, a pacijent razvije sekundarne simptome poput nedostatka zraka ili šoka, treba posumnjati na bakterijsku infekciju, što zahtijeva hitnu hospitalizaciju i antibiotsku terapiju na temelju nalaza.

Prema dr. Gupti, virusne infekcije obično se manifestiraju kao groznica, kašalj, prehlada, a ponekad i proljev te mogu dovesti do stanja poput laringitisa, sinusitisa i bronhitisa.

“S druge strane, bakterijske infekcije mogu dovesti do ozbiljnijih respiratornih problema poput upale pluća, koja se može razlikovati pomoću rendgenske slike koja pokazuje gusto i opsežno zahvaćanje pluća”, dodaje.

Širenje

Virusne infekcije vjerojatnije su tijekom epidemija u određenom području, poput izbijanja denga groznice ili gripe. Ako više pojedinaca unutar obitelji ili zajednice doživi slične simptome istovremeno, to može ukazivati ​​na virusnu infekciju, jer se bakterijske infekcije obično ne šire na epidemijski način.

Liječenje

Dok se bakterijske infekcije liječe putem antibiotika koje prepisuje liječnik, virusne treba strpljivo izdržati dok se tijelo boris virusom.

“Možemo liječiti simptome virusne infekcije dekongestivima i lijekovima protiv bolova koji se izdaju bez recepta poput ibuprofena, ali oni zapravo neće liječiti sam virus. Važno je odmarati se i piti tekućinu kako bi vaš imunološki sustav mogao obaviti svoj posao i očistiti se od virusa”, objašnjava dr. Gupta.