Gašenjem ili onesposobljavanjem ovih aplikacija svaki korisnik može ubrzati pokretanje i glatki rad jednog od najpopularnijih operativnih sustava na svijetu.

Kako gasiti programe koji se pokreću zajedno s operativnim sustavom?

Procedura je jednostavna: prvo pritisnite kombinaciju Ctrl + Shift + Esc da biste pokrenuli Task Manager. Tamo kliknite na značajku Expand details i pogledajte koje se aplikacije pokreću zajedno s OS-om. Nakon toga izaberite stavku i jednostavno kliknite na Disable.

Aplikacije za čavrljanje

Instalirane aplikacije za čavrljanje poput Skypea ili Discorda odmah će vašim prijateljima dati do znanja da ste online i dostupni za čavrljanje. Problem kod svega toga je, doduše, što se usporavaju sporo, odnosno što usporavaju pokretanje vašeg operativnog sustava, piše tportaal.hr.

Klijenti za videoigre

Ako koristite klijente za gejming poput Steama, Origina ili GOG Glaxyja, velike su šanse da se oni (bez vašeg znanja) pokreću zajedno s vašim operativnim sustavom. Naravno, iza ovoga postoji logika – igre se u pozadini mogu nadograđivati, tako da ih pri sljedećem pokretanju nećete morati čekati.

Naravno, ako ste konstantno igrate na PC-ju, aplikacije za gejming ne treba gasiti. Ako želite izvući nekoliko sekundi iz već sporog pokretanja Windowsa, slobodno sve ugasite.

Adobeovi alati

Adobe Reader je spora aplikacija, što znači da je nije potrebno ostaviti kao program koji se automatski učitava pri pokretanju računala.

Naravno, ne morate ga deinstalirati, no ako već to radite – barem ga spriječite od pokretanja zajedno s operativnim sustavom. Još jedna aplikacija koju biste mogli onesposobiti je i Adobe ARM (aplikacija za automatsko nadograđivanje svih programa iz Adobea).

Sve Appleove aplikacije

Apple je masivni krivac za sporo pokretanje Windows računala. Ako imate instalirani QuickTime, obavezno ga deinstalirajte – vaši preglednici imaju hrpu drugih metoda za prikazivanje multimedijskog sadržaja, a iskreno – čak je i Appleu polako puna kapa QuickTimea.

Sličnu priču imamo i sa iTunesima i Apple Pushem – koji su vrlo vjerojatno prisutni ako ste ikad spajali iOS uređaj s vašim računalom. Prvi, naime, osigurava da se iTunes pokreću čim uključite svoj novi iOS uređaj. Potonji vašem sustavu olakšava komunikaciju s iCloudom.

Oba predlažemo da elegantno isključite.

Cloud pohrana

Česti ubojice brzog startupa su programi za pohranu na cloudu poput OneDrivea, Dropboxa i Google Drivea. Razlog zašto se pokreću zajedno s računalom je automatska sinkronizacija podataka, no ako ih ne koristite često – elegantno ih možete ugasiti.

Ako ste investirali puno u svoj ekosustav pohrane na Cloudu, a ne treba vam momentalna sinkronizacija, najlakše je isključiti ih. Podaci se, podsjećamo, sinkroniziraju i na drugim uređajima, no ne prije nego što otvorite specifičnu mapu.

(www.jabuka.tv)