Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) Sjedinjenih Američkih Država (SAD) sistematski je gotovo dva desetljeća prisluškivala europske dužnosnike, navodi se u novim dokumentima koje je objavio WikiLeaks, prenosi Anadolu Agency (AA).

Povjerljivi dokumenti nazvani "europska presretanja" objelodanili su dugogodišnje špijuniranje njemačkih i francuskih dužnosnika uključujući i savjetnika njemačke kancelarke Angele Merkel, te više gospodarstvenika.

Jedan do objavljenih dokumenata sadrži i međusobne razgovore njemačkih dužnosnika u vezi sa krizom u Grčkoj tokom 2011. godine.

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange je priopćio kako "objavljeni dokumenti pokazuju američko ekonomsko špijuniranje koje obuhvaća i Njemačku, neke važne institucije Europske unije (EU), Europsku središnju banku i krizu u Grčkoj."

Internet stranica WikiLeaks objavila je i 69 telefonskih brojeva koje su koristili ili koriste njemački dužnosnici, a koje je NSA prisluškivala.

Objava najnovijih dokumenata došla je u vrijeme prekida istrage navodnog prisluškivanja Angele Merkel, a kako je naveo Assange, informacije prikupljene tijekom prisluškivanja pomogle su SAD-u odvratiti europske partnere od plana za rješavanje krize u Grčkoj koji su predložile članice BRICS-a, Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika.

"Objavljeni dokumenti pokazuju kako je Velika Britanija asistirala SAD-u u špijuniranju s fokusom na Europu. Sjedinjene Države morale su biti prestravljene komplikacijama na geopolitičkom planu. Pitanje je hoće li se Europska unija sada okrenuti BRICS-ovom planu za Grčku", naveo je Assange.