Među povjerljivim dokumentima iz Pentagona, koji su procurjeli u javnost, nalazi se i jedan iz kojeg proizlazi da su američki obavještajci špijunirali njemačko Ministarstvo obrane, prenosi (DW).

Obična žuta cedulja izgleda dokazuje da je Washington špijunirao njemačko Ministarstvo odbrane. Taj dokument potiče iz paketa izvještaja američke tajne službe koji su dospjeli u javnost.

Navodno ih je u opticaj pustio dvadesetjednogodišnji pripadnik američke Nacionalne garde.

U ovom slučaju, dokument su zajedno analizirale redakcije magazina "Zeit" i televizijskog političkog magazina "Kontrasti".
čekaju Kinu da postane transparentna

"Njemačko Ministarstvo obrane odbija produbljenu saradnju s Narodnom Republikom Kinom, dok Kina ne postane transparentna". Tako glasi prijevod engleskog naslova kratkog izvještaja, koji je s velikom vjerojatnoćom sačinila američka tajna služba.

Ta bilješka je posle kratkog vremena ponovo nestala sa interneta. Obe njemačke redakcije analizirale su dokument i smatraju ga autentičnim.

Međutim, samo predstavnici američke vlade mogu da potvrde da se radi o njihovom dokumentu.

Njemački novinari su poslali pitanja koordinatoru američkih tajnih službi, ali za sada nema odgovora.

Prema iskazima novinara redakcije magazina "Zeit" i televizijskog magazina "Kontrasti", ovaj slučaj u međuvremenu je počeo da zaokuplja i njemačke sigurnosne organe.

"Top secret"

U dokumentu nije toliko osjetljiv njegov sadržaj, koliko činjenica da Washington još uvijek sprovodi špijunske aktivnosti u njemačkim vladinim institucijama, ocjenjuje DW.

Još 2013. je objavljeno da je Washington u Njemačkoj prisluškivao i čitao prepisku u velikom stilu.

Iznad kratkog izvještaja nalazi se niz oznaka, među kojima je i "TS" (top secret), što u obavještajnoj komunikaciji jeste oznaka za izuzetno osjetljive dokumente koje Neovlaštene oči nikako ne bi trebalo vidjeti.

Kao izvor je naveden "SI" (signal intelligence), dakle elektronsko nadziranje komunikacije. Oznaka ukazuje na to da su podaci možda dobiveni iz elektronske pošte ili hakiranjem nekog sistema komunikacije u njemačkom Ministarstvu obrane.

Američki obavještajci spominju sastanak koji se održao 20. veljače u Berlinu kada su predstavnici Ministarstva razgovarali sa delegacijom kineskih oružanih snaga.

Vladini krugovi potvrdili su da se taj sastanak dogodio, a prema njima, to je bio dio normalne vojne diplomacije i odvijao se u koordinaciji s drugim resorima njemačke Vlade.

Ukrajina, Tajvan

Njemačku stranu zastupao je nadležni činovnik pomoćnog odjeljenja "Politika II". Razgovaralo se o ratu u Ukrajini, napetostima oko Tajvana i o vojnoj podršci Ujedinjenim nacijama. Njemačka strana je navodno u razgovoru jasno zastupala stav da kineska strana mora da postane transparentna pre nego što dođe do produbljivanja saradnje.

U dokumentu se navodi da su Nijemci svjesni toga da Kinezi na europskoj turneji provode "ofanzivu šarma" zbog toga što je porastao američki pritisak na Kinu.

Osim toga, u papiru se navodi da Nijemci svoju poziciju vide kao potvrdu njemačke solidarnosti sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Posebno apsurdno izgleda američka špijunaža, kada se zna, a to su saznali novinari dvije njemačke redakcije, da je njemačka strana oficijelno izvjestila američko veleposlanstvo u Berlinu o razgovorima sa Kinezima.

Prema informacijama do kojih su došli novinari, njemačka vlada također ima uvid u taj dokument.

Njemačka vlada je svjesna činjenice da Njemačka zavisi od saznanja američkih tajnih službi. Osim toga, Berlin ne želi opteretiti odnose sa SAD u vreme rata u Ukrajini.