Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) rekla je danas da je uništenjem bolnice Al Šife u Gazi "iščupano srce" zdravstvenog sustava ratom razorene palestinske enklave. "Uništiti Al Šifu znači iščupati srce zdravstvenog sustava", rekla je glasnogovornica WHO-a Margaret Harris.

"Bilo je to mjesto na koje ljudi odlaze po onu vrstu skrbi koju pruža stvarno dobar zdravstveni sustav, koju mi u svim našim društvima očekujemo ako nam je potrebna", istaknula je. Izraelske snage napustile su jučer bolnicu Al Šifu u gradu Gazi nakon dvotjedne operacije specijalnih snaga, zatočivši stotine osumnjičenih palestinskih militanata i ostavivši pustoš uništenih zgrada.

"Posve je uništena"

Nedugo nakon povlačenja izraelske vojske, šef ekipe hitne pomoći na sjeveru grada rekao je da su u uništenom kompleksu bolnice Al-Šife "mrtvi posvuda" i da "nitko nije bio pošteđen". Bolnica Al-Šifa, najveća u Pojasu Gaze, u ruševinama je, "posve je uništena", rekao je za AFP Fares Afanah, šef ekipe hitne pomoći. "Masakri civila i djece moraju prestati. Nitko nije bio pošteđen", rekao je.

"Medicinske ekipe još prikupljaju tijela i ranjene oko i unutar bolničkog kompleksa", rekao je. "Ovo što se događa ovdje katastrofa je protiv čovječnosti i zdravstvenog sustava u Pojasu Gaze", rekao je.

"Bit ćemo pokopani ovdje i nećemo odavde otići"

Zgrade u kompleksu su "izgorjele i uništene", dodao je, kritizirajući "osvetu okupatorskih snaga". Pozvao je svijet da "zaustavi pokolj palestinskog naroda". Jedan čovjek pokazao je tijela razbacana posvuda po cesti. "Nema nijednog kreveta", rekao je, odbijajući reći kako se zove. "Bit ćemo pokopani ovdje i nećemo odavde otići."

Član hitne pomoći rekao je da je "iznenađen nevjerojatnom šutnjom međunarodne zajednice i arapskog svijeta". "Kada će se pomaknuti? Kada sav palestinski narod bude uništen?", upitao se.