Deseci tisuća boraca unovačenih da se bore u Ukrajini za Wagner, ruski privatni plaćenički borbeni korpus, nestali su ili umrli, prema podacima ruske nevladine organizacije. Iako je Wagner u posljednjih nekoliko mjeseci regrutirao otprilike 50.000 boraca, uključujući i mnoge zatvorenike, samo 10.000 boraca i dalje se bori na frontu, rekla je Olga Romanova, voditeljica organizacije Russia Behind Bars.

"Prema našim podacima, 42-43 tisuće zatvorenika je unovačeno do kraja prosinca. Sada ih je vjerojatno već preko 50.000. Od njih se 10.000 bori na frontu, svi su ostali ubijeni, nestali, dezertirali ili se predali", rekla je Romanova, prenosi Moscow Times.

Navedena statistika samo je posljednji pokazatelj da se Wagnerova borbena snaga raspada u Ukrajini gotovo godinu dana nakon početka invazije. Wagnerovi borci posljednjih su tjedana sudjelovali u teškim borbama u Soledaru, gradu u kojem je Rusija proglasila pobjedu.

Wagner je također uvelike odgovoran za dobitke ostvarene u obližnjem Bahmutu, uz iznimnu cijenu s obzirom na to da su mnogi Wagnerovi novaci prošli tek minimalnu obuku, naglasio je prošli tjedan John Kirby, koordinator Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski također je u nedavnom govoru ukazao na dramatične gubitke koje Rusi trpe u Soledaru: "Područje u blizini Soledara prekriveno je leševima osvajača. Tako izgleda ludilo."

SAD: Ruski gubici iznose znatno više od 100.000 ljudi

Ministarstvo obrane SAD-a također je procijenilo da su redovna ruska vojska i Wagner pretrpjeli goleme gubitke.

"Sada gubici iznose znatno više od 100.000. Rusi su pretrpjeli goleme gubitke, što uključuje njihovu regularnu vojsku i njihove plaćenike, Wagnerovu skupinu i druge snage koje se bore s Rusima", rekao je novinarima prošli tjedan general Mark Milley, načelnik Združenog stožera američke vojske.

Postoje naznake da bi se nešto od tih gubitaka moglo odnositi na dezerterstva. Početkom siječnja bivši član Wagnera Andrej Medvedev uhvaćen je u bijegu u Norveškoj. Vjeruje se da je Medvedev prvi član Wagnera koji je prebjegao na Zapad.

Medvedev je ponudio podijeliti detalje o svojim iskustvima u privatnoj plaćeničkoj skupini kako bi istražiteljima pomogao razotkriti ratne zločine, izvijestio je AFP. Navodno je svjedočio pogubljenju dezertera i terorističkim metodama.

Bidenova administracija prošlog je tjedna objavila da Wagner smatra "transnacionalnom kriminalnom organizacijom" pokušavajući tako prekinuti opskrbu Wagnera i mogućnost poslovanja diljem svijeta.

"Wagner je zločinačka organizacija koja čini brojne zločine i kršenja ljudskih prava, a mi ćemo neumoljivo raditi na identificiranju, ometanju, razotkrivanju i ciljanju svih onih koji pomažu Wagneru", rekao je Kirby iz Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Problemi s Kremljom

Vijest o raspadu Wagnera dolazi u trenutku kada plaćenička skupina također ima problema s Kremljom. Ruski predsjednik Vladimir Putin, čija je vojska posrnula u Ukrajini zbog neuspjeha logistike i zapovijedanja, već se neko vrijeme oslanja na borbenu moć Wagnera kako bi pokušao nadoknaditi neuspjehe ruskih oružanih snaga u Ukrajini, procjenjuje američko Vijeće nacionalne sigurnosti. No Putin i vođa Wagnera Jevgenij Prigožin u svađi su posljednjih dana, uz međusobne optužbe i preuzimanje zasluga za osvajanje Soledara.

Čini se da je Putin posljednjih tjedana borbe ponovno počeo prebacivati na redovnu vojsku. Predsjednik je uzdrmao zapovjedništvo ruskih oružanih snaga promaknuvši početkom siječnja generala Valerija Gerasimova u očitom pokušaju da unese malo inicijative u rusku vojnu strategiju.

Prema Institutu za proučavanje rata, ovaj potez vjerojatno je grupu Wagner gurnuo u stranu: "Putinova odluka da se usredotoči i osloni na konvencionalne ruske snage marginalizira Wagnerovu skupinu i frakciju 'silovika' koji unatoč tome nastavljaju pridonositi ruskim ratnim naporima u Ukrajini."

Gerasimov je započeo svoj posao pokušavajući poboljšati disciplinu oružanih snaga u Rusiji, prema obavještajnoj procjeni britanske vlade objavljenoj u ponedjeljak.

"Otkako je preuzeo zapovjedništvo, časnici pokušavaju spriječiti nošenje nepropisnih uniformi, putovanje u civilnim vozilima, korištenje mobilnih telefona i nestandardno šišanje. Mjere su naišle na skeptične reakcije. Međutim, najviše izrugivanja rezervirano je za pokušaje poboljšanja standarda brijanja vojnika", navodi se u obavještajnoj procjeni.