Njemački mediji pišu kako je Volkwagen raskinuo suradnju s bosanskim poduzetnikom Nijazom Hastorom i njegovom Prevent grupom, jednim od ključnih dobavljača tog automobilskog diva

Bild i Focus javljaju kako je Volkswagen krajem prošlog tjedna donio odluku o prekidu suradnje sa Prevent grupom. Volkswagen se navodno proteklih godina trudio pronaći alternativu za dijelove koji su im stizali iz Grupe Prevent i kako je isporuka konačno organizirana.

Deutsche Welle javlja kako pojedini listovi spekuliraju i kako bi to moglo značiti propast imperija kojeg je stvorio Nijaz Hastor s Grupom Prevent.

Hastorovo carstvo sastoji se od niza tvrtki u Bosni i Hercegovini, hrvatske tvrtke AD brodovi iz Splita, tvrtke u Brazilu i njemačke kompanije Halberg Guss. Samo u toj kompaniji koju je Hastor preuzeo u siječnju radi oko 3000 ljudi u Njemačkoj i Južnoafričkoj Republici proizvode dijelove za motore kao što su glave cilindra i vratila kako za osobna vozila, tako i za kamione.

Hastor je svojevremeno bio i najveći dioničar solinskog AD Plastika, no nakon što je slovenska tvrtka preko koje je kontrolirao AD Plastik otišla u stečaj vjerovnici su na dražbi rasprodali njegove dionice. Danas u Hrvatskoj djeluje samo njegova konzultantska tvrtka Arkun, s jednim zaposlenim i prometom od oko 250.000 kuna u 2016. godini. Prevent je danas prisutan u 15 zemalja i zapošljava oko 13.000 ljudi. Prevent je neko vrijeme bio i strateški partner Elke, ali je ta suradnja prekinuta lani.
 
Hastor je zaplijenio pažnju svjetskih medija kada je u ljeto 2016. obustavio isporuku dijelova Volkswagenu zbog čega je stala proizvodnja automobila. Skandal je izbio kada je VW navodno bez objašnjenja raskinuo ugovor s jednom od Hastorovih tvrtki, zbog čega je on zahtjeva odštetu od 58 milijuna eura. Sličan scenarij dogodio se i 2013. kada je Hastor sudskim putem krenuo u naplatu 40 milijuna eura odštete od Daimlera, proizvođača Mercedesa.

Najbogatiji bosanski poduzetnik, koji vrlo rijetko daje intervjue ili nastupa u javnosti rođen je 1951. godine u selu Hladine kod Goražda, gdje je završio i srednju školu. Fakultet je završio u Sarajevu 1974. godine nakon čega se zapošljava u Tvornici automobila Sarajevo (TAS), u kojoj je Volkswagen je imao 49 posto vlasništva. Hastor 1989. godine odlazi raditi u VW-ovu centralu u Wolfsburgu, a paralelno razvija svoj biznis s autodijelovima kroz tvrtku Prevent.

Godine 1995. Hastor se vraća u BiH i osniva ASA Grupu, koja postaje ovlašteni uvoznik VW-a, Škode, Audia i Seata. ASA pokriva polovicu tržišta prodaje novih automobila. Ta tvrtka 2013. gubi pravo na uvoz i prodaju VW-a, a posao preuzima austrijski Porsche. Osim prodaje automobila, ASA se bavi bankarstvom i osiguranjem.

Osim širenja u BIH, Hastor se agresivno razvijao i na drugim tržištima. Preuzima sedam tvornica autonavlaka u Austriji, Mađarskoj i Rumunjskoj, tri tvornice auto sjedala u Brazilu i Njemačkoj i tvornicu auto stakala u Francuskoj.

Detalja o privatnom životu Hastora praktički i nema. Telegram je ranije pisao da je u braku s Mirsadom Hastor te da ima dva sina Damira i Kenana koji su odrasli u Njemačkoj, školovali se u SAD-u i preuzeli menadžerske pozicije. Hastor se u javnosti pojavljuje rijetko, evenulano pri otvaranju neke nove tvornice.